Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Нова питања грађана: Колико је оболелих радника самопослуга, новинара, таксиста? Зашто нема броја излечених? Како штитимо екипе хитне помоћи?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

08. 04. 2020.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Нова питања грађана: Колико је оболелих радника самопослуга, новинара, таксиста? Зашто нема броја излечених? Како штитимо екипе хитне помоћи?

Удружењу новинара Србије је за рубрику „Грађани траже да новинари питају“ у само неколико дана стигло на десетине питања на која грађани у време ванредног стања због борбе са коронавирусом траже одговор надлежних.

УНС објављује један број питања у наставку, а наредних дана објавиће остала питања и пристигле одговоре.

- Који је број особа заражених коронавирусом у занимањима проглашеним битним за функционисање система – особа које раде у самопослугама, таксиста и запослених у медијима?

- Зашто нема министра пољопривреде Бранислава Недимовића да на конференцији на којој говоре највиши представници власти објасни шта, када и како да раде земљорадници, воћари и сточари?

- Шта ће бити са људима који су током ванредног стања остали без посла при чему немају где да се пријаве као незапослени?

Одговор: НСЗ евидентира незапослене и прима пријаве за новчану надокнаду електронским путем

- Како стар човек, који је у изолацији може доћи до лекара, ако је болестан, а није у питању корона? Нисам нигде пронашла ту информацију, а из Дома здравља су ми, на то питање (централа), одговорили - никако!

Одговор: До доктора и у време полицијског часа – претходно позовите дом здравља и за сваки случај полицију

- У Нишу се налази апарат за анализу узорака днк који је добијен као донација Охаја, који може да уради анализу 96 узорака за два сата. Да ли се он користи?

- У апотекама нема лека Флунисан против депресије који кошта 200 динара, да ли рецепт пропада за месец у ком није било могуће узети лек јер га нема?

- Каква је ситуација у београдској Хитној помоћи у ванредном стању? Поред Ковид екипа, штите ли се и остале екипе, а и запослени у самом објекту на аутопуту и амбулантама по граду?

- Зашто се на званичном сајту covid19.rs више не објављује број излечених пацијената. Зато на неким сајтовима који прате статистике за цео свет стоји да Србија нема ни једног излеченог. И иначе се о томе код нас све мање говори, само се гура статистика о броју заражених и умрлих и предвиђају најцрњи сценарији. Зар немамо право на наду?

Рубрику "Грађани траже да новинари питају" УНС је покренуо због бројних питања које грађани имају за надлежне и свакодневног одржавања конференција на којима одговоре дају представници власти и медицинске струке.

УНС позива новинаре да траже одговоре и на питања грађана које објављује на свом сајту и доставља редакцијама.

Коментари (2)

Остави коментар
пет

10.04.

2020.

Novinar [нерегистровани] у 20:54

Zaboga

Zašto ljudi tako lako poveruju svim glasinama i dezinformacijama , a tako teško prihvataju istinu i činjenice ?Ovoga puta pitanje upućujem i osobi koja se potpisala kao Beba. Da li Vam zvuči moguće, verovatno i izvodljivo to što ste pitali o migrantima? Pri tom moram da naglasim da nam je, svakako, potrebno mnogo više tačnih informacija o svemu , pa i o toj temi...I još nešto. Nisam osoba nimalo bliska bilo kojoj vlasti i veoma sam kritički raspoložena prema postupcima onih koji ovom zemljom vladaju.

Одговори
сре

08.04.

2020.

Beba [нерегистровани] у 17:20

Migranti

Da li je tacno da je Brnabicka prihvatila milion migranata?Zar se narod nista ne pita?S kojim pravom je to uradila?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси