Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Министарство одбране: Војним осигураницима рецепти за шест месеци, старијима од 65 могу преузети волонтери
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

04. 04. 2020.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Министарство одбране: Војним осигураницима рецепти за шест месеци, старијима од 65 могу преузети волонтери

Министарство одбране одговорило је Удружењу новинара Србије за рубрику "Грађани траже да новинари питају" да у време ванредног стања због пандемије за војне пензионере старије од 65 година рецепте изабраних лекара и лекове из апотека могу подизати чланови њихових породица као и комшије, пријатељи, волонтери, али да је потребно да на увид донесу здравствену књижицу и медицинску документацију војног осигураника.

"Регулисали смо да изабрани лекари за лекове који се користе у терапији хроничних болести могу издавати рецепте за период од шест месеци, при чему ће се лекови подизати на месечном нивоу. Уз то, продужен је и рок важења конзилијарних мишљења које војно-здравствене установе издају војним осигураницима и члановима њихових породица за још шест месеци", навели су из службе за односе с јавношћу Министарства одбране.

Подсетимо УНС-у се обратила унука баке од 94 године која је војни осигураник и навела да има проблем са набавком лекова с обзиром на то да Војни здравствени фонд нема електронски рецепт.

"Позвала сам Војно-медицински центар на Новом Београду, где сам добила дрзак одговор да по рецепт дођем сама. То значи да у јеку пандемије, уместо код куће, треба да будем у чекаоницама ВМЦ-а. Има много самих, старих људи, а градски превоз не функционише. Како ће војни фонд да реши тај проблем?", питала је ова грађанка.

Из Министарства одбране речено је и да Управа за војно здравство у сарадњи са Удружењем војних пензионера Србије, а у складу са кадровским могућностима, ради на томе да изађе у сусрет и нађе начин за пружање помоћи најугроженијим категоријама војних осигураника.

У свом одговору Министарство одбране се извинило због неспоразума у комуникацији са припадницима Војномедицинског центра „Нови Београд“.

Коментари (4)

Остави коментар
чет

08.09.

2022.

Maksa [нерегистровани] у 18:01

Nemamo svi ista prava

Propisi nisu isti za vojne i civilne osiguranik. Mi smo još u srednjem veku, danas nema dovoljno recepata za terapiju
a civilnih recepata nema jer oni imaju elektronske recepte. Moram se odreći lekova il i kupiti za gotov novac.

Одговори
чет

09.04.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 22:11

Re:

Mogu da se podignu u državnim apotekama, ako ih nema u vojnim, i da se pri tom ipak ide u VMC da vam recepte overe u njihovoj apoteci. Dakle, u svakom slučaju, moramo svakog meseca ići u VMC. Meni on nije blizu, gradski prevoz ne radi za nas, kola nemam, imam 67 god, a nemam novac za taxi da pošaljem ikoga mladjeg. I ne znam na koji broj da pitam koji volonteri idu iz Zemuna do N BG na VMC po recepte, overu recepata, vraćanje sa lekovima nazad u Zemun. Čini mi se da su vojni osiguranici pušteni niz vodu.

Одговори
пон

06.04.

2020.

Драган 031 [нерегистровани] у 20:24

Још компликованије

Побољшање у пракси изгледа овако. Изабрани лекар војним осигураницима пише на папиру рецепте. Јутрос је изабрани лекар написао за војног осигураника рецепте за терапију за два месеца. Када је осигураник дошао у апотеку одбили су да му дају лекове за два месеца (како су до сада чинили) већ мора доћи поново по лекове за други месец али је осигураник упозорен да рецепт важи само 30 дана. Какво је овде побољшање. Никакво, напротив осигураник мора поново ићи у апотеку а након два месеца поново код изабраног лекара. Таква је пракса а шта је теорија то смо већ видели.

Одговори
нед

05.04.

2020.

anonymous Bora [нерегистровани] у 17:53

Podizanje lekova u apotekama

Pošto vojni osiguranici svoju redovnu terapiju podižu na posebne recepte VMC svakog meseca posle odlaska kod svog izabranog lekara, a ne putem e-recepta kao što je rešeno kod civil koji važe šest meseci ili kada specijalista promeni terapiju. Da li vojni osiguranici mogu da podižu svoju terapiju za vreme vanrednog stana u Državnim apotekama na osnovu prepisane terapije Specijaliste uz Zdravstvene knjižice . Dali lekove za vojne osiguranike sterije od 65 godina mogu da podižu članovi njihovih porodica ili volonteri.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси