Насловна  |  Актуелно  |  Грађани траже да новинари питају  |  Коронавирус у затворима: Нема преминулих, болнички лечено 26 осуђеника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Грађани траже да новинари питају

17. 12. 2020.

Аутор: Ж. Стевановић Извор: УНС

Коронавирус у затворима: Нема преминулих, болнички лечено 26 осуђеника

Од марта до данас 26 лица лишених слободе у Србији хоспитализовано је са инфекцијом коронавируса, а нико од заражених затвореника није преминуо, речено је у Управи за извршење кривичних санкција за рубрику „Грађани траже да новинари питају“ Удружења новинара Србије (УНС).

У писаном одговору наводи да се да је укупан број затвореника у Србији 10.626, а да код највећег броја заражених коронавирусом није било потребе за хоспитализацијом.

„Лица су се осећала добро, углавном без изражених симптома и са благом клиничком сликом. У складу са мерама превенције које су на снази од 11. марта, ова лица су све време под појачаним медицинским надзором у делу завода који је намењен за смештај лица код којих се установи инфекција“, пише у одговору УНС-у.

Управа је додала да у заводима није било случајева инфекције ни код једног осуђеног нити притвореног лица од априла па све до средине новембра, када је откривено присуство вируса код 53 лица у Специјалној затворској болници у Београду.

„Они су сви оздравили и враћени су у матични павиљон. У питању су била новопримљена лица за које је антигенским тестом утврђено присуство вируса одмах по доласку у установу, као и код оних лица која се већ налазе у карантину који је уведен као мера превенције у свим заводима од марта месеца. Лица су се осећала све време добро, углавном нису имала изражене симптоме и била су непрестано под појачаним медицинским надзором, у складу са мерама превенције од марта“, наводи се у допису Управе.

Управа је навела да је од проглашења ванредног стања наложила свим заводима мере превенције на основу препорука Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Инфективне клинике Клиничког центра Србије.

„Сва новопримљена лица у заводима су издвојена у мањим собама, у карантину, у периоду од две недеље и то под појачаним здравственим надзором. У том периоду они немају контакт са лицима која се већ налазе у заводу. Тим лицима се мери температура бесконтакним топломером и утврђује се да ли лице има и знаке респираторне инфекције“, пише у одговору за рубрику „Грађани траже да новинари питају“.

Управа за извршење кривичних санкција навела је да су посете осуђеним лицима забрањене 30. марта у складу са здравственим препорукама, а да су поново дозвољене 12. маја уз стриктну примену заштитних мера.

„Слободан излазак у град, посете породици и сродницима за викенд и празницима, наградно одсуство из завода до седам дана у току године, коришћење годишњег одмора изван завода…одложени су од 11. марта и та мера је и даље на снази. То значи да осуђеници од наведеног датума не излазе на викенд“, наводе из Управе.

Осуђеници су обавештени, пише у одговору УНС-у, да ће одмах након нормализације стања сва суспендована права и погодности бити надокнађена.

У Специјалној затворској Болници у Београду, каже се даље у одговору, и још девет установа под овом Управом од јула ове године дозвољено је осуђеницима да преко Скајпа и Вибера имају контакт са породицом. У те установе спадају и Васпитно-поправни дом у Крушевцу, Казнено поправни завод за малолетнике у Ваљеву, Казнено поправни завод за жене у Пожаревцу и највећи затвор у земљи у Сремској Митровици.

У рубрици „Грађани траже да новинари питају“ УНС је добио питање: „Колико је затвореника у Србији било на болничком лечењу због заразе коронавирусом од почетка епидемије, односно од марта ове године до данас? Колико их је било у затворским, а колико у другим болницама у Србији као и колико је затвореника у поменутом периоду преминуло од последица инфекције“.

Питања можете послати на имејл: zikica.stevanovic@uns.rs, а ми ћемо тражити одговор надлежних.

_____________________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Грађани траже да новинари питају“, који је суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарства културе и информисања. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси