Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Без Политике у Скопљу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

19. 05. 2017.

Без Политике у Скопљу

Удружење новинара Србије (УНС) објављује писмо које је данас добило од Милутина Станчића из Културног центра Срба "Спона" из Скопља

После делимичне „нормализације“ дистрибуције српске штампе у Македонији, потпуно несхватљиво, уз очито медијско прећуткивање, готово у потаји настављен је јавашлучки «бизнис» у пласману десеткованих тиража српске штампе у Скопљу и Куманову.

Након тромесечне потпуне блокаде доставе српске штампе, та „нормализација“ се спроводи без Политике,  Спортског журнала, листа Данас, као и недељника из Србије. Тиме је доведена до апсурда и ироније информисаност овдашњих читалаца о актуелној ситуацији. Одговора ниоткуда. Ни одоговора, ни одговорности.

Поновљени пословни промашаји извозника српске штампе, Беоколп-а из Београда сарадњом са практично крахираном и презадуженом компанијом Медиа принт Маедонија (МПМ) Срђана Керима из Скопља, после «дисциплинске» обуставе доставе штампе у Македонију, практично кажњавањем читалаца, настављени су са још лошијим партнером фирмом Слободан печат у саставу Адрија медија групе (АМГ).

Део српске штампе, Вечерње новости, Курир, Блиц, Ало на продајним местима у Скопљу и Куманову доставља се увече упркос  чињеници да се транспортоване новине допремају сваког јутра – на време. Нови дистрибутер међутим српску штампу на киоске довози тек увече са сутрашњим примерцима Слободног печата.

Својеврсно пословно подметање и неодговорност дистрибутера објективно оштећене медијске куће Београда, као да не виде и незаинтересовано - прећуткују. Тим проблемима, сада се већ може слободно рећи хроничног поткусуривања са дистрибуцијом штампе, због последичног и очекиваног смањења комерцијалног ефекта, у Београду не желе да се баве. Други ефекти значаја пласмана српске штампе у Македонију, остају замагљени.

Под свакодневним «притисцима» огорчених читалаца у Културном центру Спона, због новог (зло)намерног сасецања и онако редованих тиража и даље ми је несхватљиво да лист с којим сам одртастао, стицао образовање, идентитет, читајући од малена, остајући му веран и у доба када је мењао формат, помно сакупљао делове из Културног додатка, данас га нема на кисоцима у Скопљу. И делим „пост“ са „старом гардом“ угледних верних читалаца, како без Политике? Јављају нам се „тек за информацију“, интеклекуталци, професори, академици МАНУ, историчари, архитекте, угледне личности ускраћени за „свој лист“. Чак спомињу и да је овдашњом административном забраном увоза српске штампе, у тек издвојеној Македонији, „Политика била изузетак и стизала је у кабинет шефа државе чак и ресорног министра који је ту забрану потписао... А сада је забрана практично „стигла“ из Београда!?

И док нема Политике, мук, нико ништа не зна зашто је то тако, док нам се подмећу тиражи жуте штампе, са детаљним „порно“ извештајима, естрадним дометима, елаборацијом животних статуса старлета, уз фото шоп свакодневице. Истина је одавно умрла. А мислим, можда и питање - чему спознаја. Када нам је пут све више утабан. У загрљај новом поретку, новим симболима, шта ће нам вредности које Политика нуди. Када нам сами не шаљу своје новине, иако потанко, чак и текстовима који се директно тичу Македоније, исфабрикованим прилозима дежурних аналитичара упућују на штампано издање?! Па како, кад га немамо више од три месеца. Иронични су и потези уредништва објављивањем реаговања читалаца из Македоније у рубрици Међу нама која не "иде" у електронском издању Политике, а новине овде - нема...

И у таквим околностима информативне помрачености „на српском“, шта ће нам огледало, кад је разбијено, па се онда свако засебно огледа и тако представља како му воља. И говор о изгледу сам беседи, а не слика у огледалу.

Највећи део читалаца српске штампе у Македонији нема никаквих информација зашто им се ускраћују новине које су деценијама редовно куповали, «на време». Читаоци немају сазнања да ли је Беоколп двомесечном обуставом српске штампе успео да «утера дуг» од непословног руководства МПМ са којима су на одложено, „садили тикве“. Али се свакодневно уверавају да је нови дистрибутер драстично лошији и да је пласман српске штампе у «шеми» система који води потпуном протеривању српских новина из Македоније. Или, у крајњем прелазном року, свођењем на пуку симболику која више неће имати никаквог ни комерцијалног ни информативног ефекта.

Милутин Станчић

Културни центар Срба Спона

Писмо је послато и Политици, али до данас није објављено.

Коментари (1)

Остави коментар
пон

22.05.

2017.

vesna [нерегистровани] у 10:08

redosled

Prvo nestaje srpska reč, pa sve ostalo, a čudićemo se kad tamo ne bude i Srba.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси