Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо Бранке Лазић УНС-у: „Тајна” Јавна расправа о нацрту Закона о апотекарској делатности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

13. 01. 2017.

Аутор: Бранка Лазић

Писмо Бранке Лазић УНС-у: „Тајна” Јавна расправа о нацрту Закона о апотекарској делатности

Уредница здравствено-информативног портала ВиваТека (www.vivateka.com) Бранка Лазић послала је данас УНС-у писмо у ком наводи да је Министарство здравља забранило новинарима да извештавају са данашње Јавне расправе о нацрту Закона о апотекарској делатности. Писмо преносимо у целости.

„Тајна” - Јавна расправа о нацрту Закона о апотекарској делатности

Шта се крије иза тајне Јавне расправе?

Јавна расправа о предлогу нацрта Закона о апотекарској делатности коју фармацеути и грађани одавно очекују, ничим изазвана прекривена је велом мистерије и пре би се могла назвати Тајна расправа о предлогу нацрта Закона  о апотекарској делатности.

Наиме, новинари који су дошли да у интересу јавности испрате расправу о овом заиста битном закону од кога се очекује сређивање фармацеутског сектора у Србији, доживели су непријатно изненађење - наишли су на забрану присуствовања Јавној расправи о предлогу нацрта Закона о апотекарској делатности.

У име организатора ове јавно- тајне расправе Министарства здравља новинарима је саопштено да им се захваљују на посети и да напусте салу, а да ће касније Министарство здравља послати саопштење закључака са јавне расправе.

Нада Митровић из Службе за односе са јавношћу извињавала се присутним новинарима и говорила да ни њој није јасно зашто организатори ове расправе, то јест Министарство здравља, не дозвољавају новинарима да присуствују скупу.

Иако је на сајту Министарства здравља још 11.01.2017. објављен Позив за јавну расправу у којем се позивају сви заинтересовани грађани и стручна јавност да учествују у јавној расправи 13.01.2017. и где наводе и време од 10 до 14 сати, као и место - просторије Привредне коморе Србије ПКС, представници Министарства здравља саопштавају Служби за односе са јавношћу ПКС, а они нама који смо дошли да пратимо догађај, да су организатори одлучили да новинари не могу да присуствују расправи.

Моје колеге, из ФОНЕТ-а, Радио Београда и из стручног часописа специјализованог за фармацеуте и ја смо на њихов захтев напустили просторије  ПКС.

Вратила сам се у просторије ПКС-а и за време паузе рекла да ћу се обратити Удружењу новинара Србије и да ми није јасно зашто новинарима није дозвољено да у име грађана прате Јавну расправу, што доводи у сумњу да се ту нешто крије.

Тада је државни секретар Министарства здравља РС, Берислав Векић пристао да ми одговори на питања:

Објаснио је да је припрема овог закона веома важна јер је до сада  фармацеутска делатност била регулисана кроз Закон о здравственој заштити, и да је ово велики искорак који ће допринети сређивању општег стања у овој области.

На питање зашто је расправа била затворена за новинаре Берислав Векић, државни секретар Министарства здравља републике Србије је одговорио:

„Све јавне расправе су биле предвиђене да не буду испраћене медијски, него ћемо, након завршених јавних расправа изаћи једноставно у медије са свим предлозима будућег нацрта односно Новог закона о апотекарској делатности.” 

Такође је додао да ћемо "имати већ око 1. фебруара 2017. нови закон о апотекарској делатности, када се заврши јавна расправа".

На питање да ли је тачно да у овој расправи има и речи о приватизацији државних апотека, Векић је рекао да до приватизације неће доћи.

„Став Владе Републике Србије и Министарства здравља је да апотеке нећемо приватизовати”, рекао је он.

Било како било, чини се да у нацрту новог закона нема ништа спорно, али остаје новинарска радозналост зашто нам нису дозволили да присуствујемо Јавној расправи. Како се чини по приложеном изгледа да ће се Закон о апотекарској делатности донети брзо и без новинарских питања и истраживања о овој теми, већ само на основу готових саопштења Министарства здравља Републике Србије, што је већ постало уобичајена појава.

А новинар ко новинар, има право да сумња и да се пита шта ли то крију од јавности када нису дозволили да новинари раде свој посао? Уосталом ко ради у интересу грађана, а да нису представници медија?

Бранка Лазић,новинар

www.vivateka.com

 

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси