Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Организација Заједно и Академска иницијатива Форум 10: Претње активисткињи и новинарки Сајми Реџепефендић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

21. 11. 2016.

Извор: УНС

Организација Заједно и Академска иницијатива Форум 10: Претње активисткињи и новинарки Сајми Реџепефендић

Организација Заједно и Академска иницијатива Форум 10 послале су данас Удружењу новинара Србије (УНС) писмо у којем наводе да су “њиховој активисткињи и новинарски РТВ Нови Пазар Сајми Реџепенфендић упућене претње смрћу” због тога што је на свом Фејсбук профиле објавила “исповест жена, самохраних мајки, које су доживеле непријатност и вербални насртај са упосленицима у Исламској заједници у Србији”. Писмо преносимо у целости.

Поштовани/а, 

Обраћамо Вам се поводом претњи које су упућене Сајми Реџепефендић, нашој дугогодишњој активисткињи и сарадници, а примарно новинарки Радио телевизије Нови Пазар.

Наиме, 17. новембра 2016. године на свом фејсбук профилу Сајма Реџепефендић обијавила је статус, истиниту исповест жена, самохраних мајки, које су доживеле непријатност и вербални насртај са упосленицима у Исламској заједници у Србији. Након објављеног статуса, интернет портал Глас Пазара статус је пренео на свом фејсбук профилу у целости са потписом ауторке статуса. Након објаве на овом порталу, креће организовано коментарисање, где се колегиница Сајма излаже јавној осуди уз претње смрћу, њој, њеној породици, њеном детету (беби од 10 месеци).

 На лични захтев модератор фејсбук стране Глас Пазара објаву брише, а потом опет креће организована хајка у виду захтева за пријатељство и порука које колегиница Сајма добија свакодневно. Након психичке тортуре коју проживљава претходна два дана, дана (20.11.2016) у Подручној поллицијској управи у Новом Пазару случај се пријављује и подноси се кривична пријава против лица која су врло јасно упутила претње. 

Претходне две недеље води се агресивна кампања против свих који у Новом Пазару дигну свој глас, јасно и гласно укажу на проблеме које постоје у заједници. Активисти организација цивилног друштва и новинари су постали жива мета чије деловање и неуморни рад покушавају да спрече разни појединици, припадници разлитичтих организованих група, отвореним претањама које упућују, како јавно, на улици, тако и путем друштвених мрежа.  

Упућујемо Вам ово обавештање и тражимо од Вас да на адекватан начин, у оквиру ваших могућности реагујете и осудите овај догађај. Само заједничким деловањем у јавности и јавним изговарањем свега што доживљавају новинари, можда можемо спречити потенцијално насиље које је усмерено на слободу изражавања и јавно деловања.  

С поштовањем,

Алма Јунис, Заједно  

Фахрудин Кладничанин, Форум10 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси