Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Чланови ЛАФ-а нису у сукобу интереса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

05. 08. 2015.

Одговор ЛАФ-а на јучерашње отворено писмо Телевизије Зона

Чланови ЛАФ-а нису у сукобу интереса

Удружење новинара Србије (УНС) добило је саопштење од Локалног антикорупцијског форума Ниш (ЛАФ) које се, поред осталог, односи и на отворено писмо ТВ Зона објављено јуче на сајту УНС-а. Преносимо део саопштења којим ЛАФ реагује на јучерашње отворено писмо Телевизије Зона.

 

 

"Закон о Агенцији за борбу против корупције прецизно регулише сукоб интереса, а ЛАФ ни на који начин не крши било коју његову одредбу.

Ниједан члан ЛАФ-а није запослен у локалним органима јавне власти, установама и предузећима, нити је на било који други начин повезан са градским јавним сектором, институцијама и функционерима.

Чланови ЛАФ- а раде волонтерски и за свој рад не примају накнаду из буџета.

Изабрани су на јавном конкурсу, од стране независне Комисије у којој су били представници Агенције за борбу против корупције, невладиног сектора и новинарских удружења, без утицаја локалне самоуправе.

Градско веће је у новембру 2013. године формално потврдило избор чланова ЛАФ-а, кроз доношење одлуке о његовом оснивању, а без дискусије о изабраним кандидатима.

После ових нишких новина, и Телевизија Зона Плус је објавила информацију да се, како је јуче навела, у „јасном“ сукобу интереса наводно налази и заменица координатора ЛАФ-а Зорица Миладиновић, пошто је за једну националну телевизију дала изјаву о нишком конкурсу за доделу пројектних средстава медијима, а при том је медиј у којем је запослена, дневни лист Данас, учествовао на том конкурсу и његов пројекат није прихваћен.

Неспорна чињеница је, међутим, да је Зорица Миладиновић за тај медиј говорила као представница ЛАФ-а, што је у медијском прилогу прецизно назначено, и да је то учинила, уколико се то сматра иоле значајним, након завршетка конкурса и објављивања његових резултата.

Она је том приликом саопштила један од заједничких закључака ЛАФ-а да су 86 одсто новца на том конкурсу добили медији који су, према овогодишњем извештају Савета за борбу против корупције, по власничкој, уређивачкој или финансијској линији блиски властима.

У Годишњем извештају Савета, који је тај саветодавни орган Владе Србије доставио члановима ЛАФ-а, јасно је наведено да је један од медија који је по власничкој структури близак властима и Телевизија Зона Плус, чији је власник син министра одбране, који је истовремено и функционер СНС- а. Према Закону о Агенцији за борбу против корупције, овакав сродник спада у „повезана лица која се оправдано сматрају интересно повезаним са функционером“.

Наглашавамо да ЛАФ у свом раду, те и у процесу расправе и гласања о било ком питању, строго води рачуна о поштовању свог Етичког кодекса, тако да ни у овом случају није било сукоба интереса или било које друге неправилности.

ЛАФ ће наставити да се на озбиљан и аргументован начин бави „функционерским додацима“ и „медијским конкурсом“, у вези са којима је покренуо и одређене поступке, а о свим новим чињеницама и даље ће правовремено и истинито обавештавати јавност".

 

Ниш, 5. август 2015. године                                 Локални антикорупцијски форум Ниш

                                                                                Координаторка Валентина Крстић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси