Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Отворено писмо телевизији Н1: Стоп злонамерном и непрофесионалном извештавању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

04. 08. 2015.

Извор: tvzonaplus.rs

Отворено писмо телевизији Н1: Стоп злонамерном и непрофесионалном извештавању

Текст под називом “Скоро сав новац за медије у Нишу добили блиски СНС-у”, објављен 22.07.2015, на порталу http://rs.n1info.com/, врви од кршења етичког кодекса у новинарству и пример је новинарског непрофесионализма, какав не приличи телевизији вашег формата и угледу који убрзано стичете у региону.

 

Текст који је препун паушалних и надасве тенденциозних тврдњи, део је медијске хајке уперене против  неких медија чији су пројекти прихваћени на конкурсу Града Ниша за суфинансирање медијских садржаја од јавног значаја.

Иако се наш медиј (TV Zona plus) на више места, у датом тексту спомиње у изразито негативном контексту, ваша новинарка није нашла за сходно да контактира директора, главног и одговорног уредника или било кога из телевизије Zona plus, што представља еклатантно кршење етичког кодекса, односно извргавање руглу правила друге стране.

Уместо тога, за прилог се узима изјава Предрага Благојевића, главног уредника портала Јужне вести, који прозива медије у Нишу који су добили новац на градском конкурсу.

У прилогу се нигде не наводи да су на истом конкурсу (на којем су, како ви наводите, новац добили медији блиски СНС-у) и Јужне вести добиле 2.000.000 динара.  

Даље, за прилог објављен на Н1 телевизији говори и Зорица Миладиновић, испред Локалног антикорупцијског форума, стављајући нашу телевизију у ред медија блиских власти.

Нигде се не помиње да је Миладиновићева дописник листа “Данас” који је такође конкурисао за новац пореских обвезника Ниша, али чији пројекат није прихваћен од стране независне комисије, што Зорицу Миладиновић у овом случају доводи у јасну позицију сукоба интереса.

Интересантно је да ваша дописница није контактирала ниједног члана комисије која је одлучивала о расподели новца медијима, а који су најпозванији да говоре о оваквом исходу медијског конкурса у Нишу.

Сматрамо да је овакво  извештавање увреда за медијске професионалце који креирају уређивачку политику и програм TV Zona plus, уз приврженост етичком кодексу у новинарству, објективном  информисању и вредностима демократског друштва.

Сматрамо да је процењивање вредности једног медија по власничкој структури, а не по програмским садржајима, више него неозбиљно.

Надам се да смо доказали, да је овај текст злонамеран и веома површан.  

Свесни смо да је ваш медиј нов на медијској сцени Србије и да се још развија, али исто тако мислимо да заслужујете професионалније и ученије дописнике из овог дела Србије, како не бисте емитовали прилоге и објављивали текстове са почетничким грешкама као што је овај, на који смо морали да реагујемо.

Уређивачки колегијум регионалне TV Zona plus

Коментари (4)

Остави коментар
чет

06.08.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 10:02

N1 - VLASNIK BIVŠI DIREKTOR CIA

Ne ulazeći u konkretan problem jer mi nije poznat, hoću da kažem samo ono što je zasnovano na činjenicama: N1 je Si-En-Enova ispostava, većinski vlasnik je bivši šef CIA koji je,takodje, vlasnik kablovskog operatera koji se zove SBB! N1 je osnovana na veliki pritisak Amerikanaca,koji se preko ambasadfora Kurbija, kretao ka premijeru Vučiću,a njegova je funkcija ista ona kao i takozvania balkanska grupacija( izvinjavam se,ne znam tačno ime) koja navodno je nepristrasna,a laži je sejala u vreme poplava u Srbiji. Naravno, dobijaju ti "novinari" nagrade,kao uostalom i novinari B92,ili nekih drugih kuća čija je funkcija dobro poznata. Dakle, N1 je nevladina organizacija Amerike spremna da organizuje razne obojene revolucije,kad joj se da znak...Tamo gde se Si-En-En umeša, to nije dobro. Zato me ne iznnadjuje takvo pisanije,iako ,iskren da budem, taj problem mi je nepoznat.



Одговори
сре

05.08.

2015.

Dijaspora [нерегистровани] у 18:27

N1 ko je to?!€€

Hvala Bogu sto je izmisljen damjinski! Ja.nikad ne gledam taj N1 i mnogo sam srecan zbog toga

Одговори
сре

05.08.

2015.

čarapan [нерегистровани] у 17:52

Re:

Dno dna je da "Zona Plus" u vlasništvu BRATISLAVA GAŠIĆA gde naravno rade "nepristrasni", "objektivni" i "profesionalni novinari" koji nisu u stanju ni prosto proširenu rečenicu da napišu bez aminovanja "GAZDE" porede sebe sa N1. Ima li u ovoj zemlji obraza.

Одговори
сре

05.08.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 11:27

podr[ka Zoni

Još jedan u nizu dokaza, kako pojedini mediji, koji se predstavljaju kao ''vrh profesije'', manipulišu javnom scenom, ljudima iz profesije i svima koji se trude da korektno obavljaju svoj posao. Gubitnici se uvek bune i skloni su da po svaku cenu dezavuišu suprotnu stranu, bez obzira na kodekse i prvavila profesije. To upravo potvrdjuje i tekst pomenute autorke. A što se tiče projektnog finansiranja, do te mere će zaoštriti netrpeljivost medju medijima i novinarima, pa će kulminacija biti najlošiji scenario, koji če potpuno uništiti i onako ružnu medijsku sliku Srbije. Novinari će se baviti samima sobom, ne štedeđi proizvoljne, netačne i neutemeljene kritike prozivke i opšta ''pljuvanja''.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси