Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Писмо Срђана Шкора УНС-у: Упалите светло, Дмитровић гаси
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

06. 04. 2015.

Писмо Срђана Шкора УНС-у: Упалите светло, Дмитровић гаси

Поводом текста “Ратко Дмитровић: Ако се не прода, лист „Спорт“ ће бити угашен“ објављеног на сајту УНС-а добили смо писмо помоћника уредника листа „Спорт“ Срђана Шкора које објављујемо у целости.

 

Упалите светло, Дмитровић гаси

Јавни притисак на чланове Надзорног одбора који врши Ратко Дмитровић, генерални директор и главни уредник „Компаније Новости“, и уцена изречена тим поводом „да уколико се лист „Спорт“ не прода следи гашење“, су најблаже речено нечувени. Притом Дмитровић инсистира да се најстарији спортски лист прода баш Саши Мирковићу, истакнутом члану СНС и градоначелнику Зајечара, наглашавајући да ће у супротном запослени у „Спорту“ бити послати на принудни, а потом и на улицу, јер „Новости не могу више да их плаћају“.

Да ли је којим случајем Дмитровић икада обавестио Надзорни одбор колико је људи запослио од кад је дошао пре непуне две године на чело „Новости“? Његова последња аквизиција коју је запослио као уредника фељтона у „Вечерњим новостима“, је особа пред пензијом, што је незабележен случај у српском новинарству, а камоли у једном предузећу које финансијски стоји толико лоше. Неко ко има вишак запослених не запошљава, посебно не оне пред пензијом, али Дмитровић за своје понашање и пословање ионако никоме не полаже рачуне. Може му се очигледно, док год је сервилан и испуњава наложене задатке с врха. Или је то неки нови вид досад непознатог домаћинског пословања?

Али, поставља се питање коме одговара да се само месец и по дана пре него што ће истећи рок за излазак државе из медија, на овај начин распарчава имовина „Компаније Новости“? И самим тим умањује њена вредност. Коме се толико жури? Или постоји нека чудна насушна потреба да Саша Мирковић стекне превагу у броју квадрата, с обзиром да преко телевизије „Моја нова“, већ контролише два спрата у згради „Борбе“.

Способан директор у часу кад „Спорт“ пуни 70 година постојања настоји да то искористи и намакне нека преко потребна средства, али Дмитровић је до сада у овом листу извршио само два неуспешна редизајна, и наравно више пута најављивао гашење. Рећи ће неко то су његови домети, човек једноставно не може и не зна више, али зашто држава која управља „Новостима“ ћути. Зашто се не оглашава власник? Зна ли ико колики је био продати тираж „Вечерњих новости“ кад је Дмитровић преузео команду, а колики је сада? Ко ту чињеницу намерно гура под тепих сматрајући је небитном. Зашто ћуте три постојећа Синдиката?

Да ли запослени у Компанији мисле да ће их мимиоћи судбина „Спорта“ и оних који раде у њему? Неће! Са екипом која тренутно руководи Новостима, на челу са Дмитровићем, питање је само дана кад ће доживети слично.

Ко то не види, тај једноставно не жели да зна.

Текст писма објављен је и на блогу Срђана Шкора.

Коментари (3)

Остави коментар
уто

07.04.

2015.

Спортиста [нерегистровани] у 11:51

УНС да реагује

Можда се може се овај сукоб свести на личан, на идеолошки или на сукоб пословних интереса (при чему појединци заступају нечије стране). Ко ће похватати све конце? Али то никако не сме да потисне важно и на лако проверивим чињеницама засновано питање (и сва питања која га следе):
"Да ли је којим случајем Дмитровић икада обавестио Надзорни одбор колико је људи запослио од кад је дошао пре непуне две године на чело `Новости`?“
Неопходно је и да УНС реагује и испита наводе и спречи продају и гашење најстаријег спортског листа. Морамо ли све да уништимо? Г. Шкоро је у праву – устаните у одбрану професије и колега.

Одговори
уто

07.04.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 10:21

КОНФУЗНОСТ

Колега Шкоро, прочитао сам неколико пута овај текст и верујте, уз све уважавање, ја га нисам разумео. Опростите ми на оцени, али он је толико конфузан, што у писању и саопштавању - новинарима није карактеристика.Ако га новинар не разуме, како ће га разумети обичан читалац. Морам признати да ми сада постаје јасније зашто сте пребачени у Спорт из Деска Новости.

Одговори
пон

06.04.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 15:32

KONFUZIJA

Bilo bi dobro da Škoro pokuša da se usredsredi na ono šta hoće da kaže, jer ovaj tekst je novinarska papazjanija iz koje izvire jedino njegova velika mržnja prema Dmitroviću!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси