Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ратко Дмитровић: Ако се не прода, лист „Спорт“ ће бити угашен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 04. 2015.

Аутор: К. К; Д. Б. Извор: УНС

Ратко Дмитровић: Ако се не прода, лист „Спорт“ ће бити угашен

Директор и главни уредник Компаније „Новости“ Ратко Дмитровић рекао је Удружењу новинара Србије да ће лист „Спорт“ бити угашен ако се не прода, а запослени послати на принудни одмор. Дмитровић је додао да ће у случају гашења „Спорта“ Компанија покушати да обезбеди средства да исплати одлазак запослених.

„Не можемо да наставимо да их плаћамо ако „Спорт“ буде угашен“, каже Дмитровић.

Као разлог што до сада овај лист није продат, иако има заинтересованог купца, Дмитровић наводи недостатак одлуке Надзорног одбора ове Компаније.

„Фирма Беотон из Зајечара је кроз разговоре, који су били тешки и трајали месец дана, прихватила све наше услове - да преузме обавезу да више година штампа лист, да задржи све запослене, да настави да лист штампа у државној штампарији „Борба“ и да редакција остане у просторијама у којима је сада. Међутим, то је закочено јер Надзорни одбор одбија да да сагласност да се та продаја реализује“, каже Дмитровић.

Према Дмитровићевим речима, Извршни одбор је због дуговања Компаније 'Новости' од  11 милиона евра донео закључак да се решава ситуацију са наслеђеним губиташима, међу којима је највећи дневни лист „Спорт“.

„Тражење купца је трајало око годину дана, имали смо четири разговора са заинтересованима, међутим, на крају су они одустали од куповине. Пре два месеца се појавио још један заинтересовани купац, фирма Беотон из Зајечара“, каже Дмитровић.

Власник фирме Беотон, како стоји у регистру Агенције за привредне регистре, је Драгомир Мирковић, иначе отац председника Скупштине града Зајечара Саше Мирковића за којег је УНС већ писао да је заинтересован за куповину „Спорта“, али су ову информацију и он и генерална секретарка Компаније „Новости“ Лидија Обрадовић тада демантовали.

Представница Владе Србије у Надзорном одбору „Новости“ Тања Видојевић није желела да коментарише детаље о продаји листа.

„Процес је још увек у току и ја не желим да дајем информације о томе“, рекла је Видојевић УНС-у.

Срђан Мушкатировић, други члан одбора, није желео да коментарише речи директора „Новости“ да Надзорни одбор кочи продају. Мушкатировић није имао коментар ни на питање да ли је Надзорни одбор донео икакву одлуку о судбини „Спорта“.

Председник Надзорног одбора Горан Николић није се данас јављао на телефон.

Тренутни чланови Надзорног одбора Компаније „Новости“ су Горан Николић, Тања Видојевић и Срђан Мушкатировић, док су заједно са њима 2012. године именоване и Дијана Вукомановић и Маја Нинковић Ћорац.


Најстарији спортски лист на Балкану „Спорт” настао је 5. маја 1945. под именом „Фискултура”. После годину дана мења име у „Наш спорт”, од 14. јула 1952. је део “Борбине” куће, променио је име у „Спорт” и штампао се на великом формату. У почетку је излазио једном, три, па четири пута недељно, марта 1962. постао је дневни лист јер је излазио шест пута недељно, осим петком, а од октобра 1967. свакодневно се појављује на киосцима.  Од 31. октобра 2002. „Спорт” је у саставу Компаније “Новости”.

Коментари (4)

Остави коментар
уто

07.04.

2015.

Спортиста [нерегистровани] у 12:29

Re:

Поређење и понуђено решење нису у реду. Жалосно је што је Светлост угашена и пре свега што су људи остали на улици. Да ли то значи да треба да се са том праксмом наставља? Приватизација решење? Ма немојте!!! А намештена, усмерена приватизација? Шта ћемо са тим? И није тачно да у економији нема правде.Нема је у економији против које би Дмитровић, као (јелте) декларисани патриота требало да се бори. Лицемерја нам је преко главе. Ради се о људима! И ради се о томе што се све претворило у бизнис, укључујући и политику, а новинари све више постају само извршиоци туђих одлука. Наравно да нисам открио ништа ново, али ћутати не води ничему већ само дубљем понирању у блато.

Одговори
нед

05.04.

2015.

lilit [нерегистровани] у 08:40

Promena

Probajte sa promenom vraha (GLAVNOG) u Sportu, možda dodje do BOLJITKA

Одговори
пет

03.04.

2015.

Šumadinac [нерегистровани] у 13:16

PRIVATIZACIJA KAO LEK

Kakve veze ima to što list izlazi sedam decenija?

Kragujevačka Svetlost je izlazila 75 godina i ugašena je, a radnici ostali na ulici bez posla i bez otpremnina. Da li se neko tada zapitao šta se događa u Kragujevcu? Briga nekog šta se dešava južno od Beograda. Sve mora biti privatizovano, pa i list Sport. U ekonomiji nema pravde.

Pozdrav iz srca Šumadije.

Одговори
чет

02.04.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 22:31

Za Sport ima nade

Postovana gospodo,
Tesko je zamisliti da ce neko list sa tradicijom od 70 godina (5.maja 2015.godine Sport puni 70 godina), ugasiti tek tako. Ne sumnjam u namere Nadzornog odbora, ali sticem utisak da je to jedna neozbiljan ekipa (ili bolje reci da su oni nekakve marionete sa kojima neko upravlja), i da su u vise slucajeva do sada pokazali se kao rastimovan tim.
Zasto niko ne pokrene pitanje zasto su Vecernje novosti u tolikom minusu gde su oni koji su odneli milione iz Novosti, zasto je zaustavljen rad na sunjivim privatizacijama medju kojima je i privatizacija Novosti.
Gospodine Dmitrovicu, vi ste iskusan novinar i znate ako je neko bolestan da mu se lek da ozdravi, ako je neko bez odece da mu se nesto da obuce, pa tako i sa Sportom, videliste da se ucaurio da propada morali ste da pretresete tu redakciju da vidite zasto je tako. Znamo mi svi da smo misiromasno drustvo i da ljudi ne mogu da kupuju po dvoje novine, retko ko kupuje i jedne, a i saremena tehnologija cini svoje, ali vam tvrdim kao neko ko je proveo 30 godina u toj redakciji da Sport moze da se oporavi ako se neko dobro zainteresuje.
Ne zelim nikom da solim pamet i zato cu prekinuti u nadi da se necete tako olako olako odluciti da ugasite list "Sport".
Pozdrav

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси