Насловна  |  Актуелно  |  Писма УНС-у  |  Медин Халиловић: Најважни доказ налаз и мишљење судског вјештака
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Писма УНС-у

20. 10. 2022.

Аутор: Медин Халиловић Извор: Медин Халиловић

Медин Халиловић: Најважни доказ налаз и мишљење судског вјештака

Медин Халиловић, новинар и уредник Snewsa, посало је УНС-у одговор поводом текста "Претио новинару да ће му разбити главу, суд га ослободио", који преносимо у целости.

Као оштећени у судском поступку сматрам  да су у тексту, под насловом “Претио новинару да ће му разбити главу, суд га ослободио” , који је 19.10.2022. године пренио УНС на свом порталу, на нетачан и погрешан начин објављене информације које се тичу тврдњи неименованог представника Основног суда у Новом Пазару, а у вези првостепене пресуде тог суда за предмет број 14 К 460/21 и у складу са одредбама Закона о јавном информисању и медијима (Сл. гласник РС, бр. 83/2014, 58/2016, Чл. 83, 84, 86 и 87…) и Кодексом новинара Србије, захтјевам да, без накнаде, одлагања, у првом наредном броју, односно у првој наредној емисији од приспећа одговора објавите сљедећи одговор:

Лажна је информација, нити је то поступајући судија Фуад Зукорлић приликом усмјеног изрицања пресуде изговорио, да је најважнији доказ да је "Халиловић у слободном излагању на главном претресу рекао да се том приликом није осјетио угрожено и уплашено, већ увређено дрским понашањем оптуженог”. Зукорлић је, образлажући пресуду, рекао да је најважни доказ налаз и мишљење судског вјештака Рамиза Ахметовића да "на основу увида у достављене видео снимке није могуће са сигурношћу утврдити ријечи које су размјенили оптужени и оштећени".

Апсурдно је, вријеђа здрав разум и за јавност унапријед представља "пеглање пресуде," која у писменом облику још није достављена, тврдња да је онај ко је поднио кривичу пријаву због угрожавања сигурности изјавио да се није осјетио угрожено и уплашено. Пошто суштину инкриминације кривичног дјела угрожавања сигурности чини осјећај угрожености и страха, о томе како сам се осјећао, ако ја то већ нисам рекао, Основни суд у Новом Пазару и судија Фуад Зукорлић су могли да закључе из љекарског извјештаја - такођер доказ у списима предмета, а неименовани представник Основног суда у Новом Пазару, као ни друге доказе и изјаве свједока у иступима за јавност, случајно и намјерно, није поменуо.

Такођер, тај представник суда, као ни судија Фуад Зукорлић, рушећи механизам непристрасности, током поступка нису појаснили нити образложии разлоге због чега нису ангажовали вјештака-експерта за анализу аудио и видео записа, него електротехничара уже специјалности за опретивне системе.

                                                                                                                 

  Медин Халиловић, новинар и уредник

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси