Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а

28. 05. 2021.

Аутор: Будимир Ничић Извор: Печат

Одговор на текст „Ударио историчар на чињенице“ („Печат“, бр. 664) Владимира Радомировића

Документа и спинови

Није ми до пре неки дан био познат ниједан председник новинарског удружења који је осуђен за блаћење свог колеге. Сазнао сам ових дана да ипак постоји, да је то Владимир Радомировић, да је осуђен 2003. године. Да ли је његово садашње понашање случајно или наставак обрачуна са свима које жели да дискредитује?

УВЕРЕЊЕ О РЕГИСТРАЦИЈИ Расправа у Удружењу новинара Србије одавно је прешла праг Ресавске 28 и „постала драма“, што рече угледна некадашња чланица Управе УНС-а. Сукоб је, као што то обично бива, настао на релацији истина и лаж, документа и спинови. Овде је он додатно условљен чињеницом да се питајући дуо УНС-а (Љиљана Смајловић – Владимир Радомировић) свим силама обрушио на свој огранак на Косову и Метохији, одакле долази и Радомировићев противкандидат за место првог човека Удружења.



Почетком априла председник УНС-а је члановима Управе сервирао своју фикцију да Извршни одбор огранка на Косову и Метохији хоће да се отцепи, зато што је, на његов захтев, ускладио своја стара Правила са постојећим Статутом УНС-а. Наставио је са изношењем неистина које је сада, са ИО огранка на КиМ, усмерио на свог противкандидата Живојина Ракочевића, Нина Брајовића и мене, оптужујући нас да смо „покушали да отцепимо“ огранак УНС-а на Косову од своје матице. Овде је, пре свега, реч о документима који су у нашим рукама.

Каже Радомировић да је тек пре неколико месеци сазнао да је Удружење новинара Србије регистровано у Приштини као међународна организација. Каже и да је „ова нелегална организација, којом се фактички признаје Косово као држава, направљена без знања и одобрења УНС-а и његових органа и противно нашем статуту“.

Документа кажу да Удружење новинара Србије на Косову као правно лице постоји од 2002, када је регистровано у администрацији привремених косовских институција (УНМИК). Након 2008. све регистроване организације и привредни субјекти били су у обавези да замене „уверења о регистрацији“ на којима уместо УНМИК пише Република Косово. Када сам 2014. поднео захтев за издавање новог уверења о регистрацији (јер га је мој претходник изгубио), била ми је потребна одлука да сам овлашћени представник УНС-а на Косову. У то време председница је била Љиљана Смајловић и од ње сам добио одлуку. Уз помоћ те одлуке Љиљане Смајловић, УНС на Косову је добио уверење о регистрацији са логом Република Косово. Пошто је логично да свако правно лице може да има и рачун у банци, Љиљана Смајловић је донела одлуку којом овлашћује двоје колега да у име УНС-а на Косову отворе рачун у банци (у прилогу одлука). Ако се неко пита да ли то значи да је Љиљана Смајловић признала независност Косова, тиме што је потписала одлуку помоћу које је УНС на Косову добио „уверење“ на којем пише Република Косово, мислим да није. Као што и држава Србија није, тиме што је на Косову регистровала ћерку фирму МТС д.о.о.

ПАТРИОТИЗАМ И КАМПАЊА Свој патриотизам Радомировић је у УНС-у почео да показује недавно, када је кренуо у предизборну кампању. Раније, не да му није сметало што је УНС регистрован и на Косову него је 2017. на једном скупу у Београду у организацији ОЕБС-а инсистирао да се прво мени да реч, да кажем с каквим се све проблемима суочавамо, само зато што смо у Приштини регистровани под именом Удружење новинара Србије.

Није имао обичај ни да раније исправља саопштења УНС-а за јавност, кад би се користили термини „Косово“ или „косовске институције“. Међутим, последњих месеци му смета термин Косово, па инсистира на „такозвана Република Косово“.

Није имао раније ништа против ни да УНС реагује и апелује на колеге да о осетљивим темама извештавају с дужном новинарском пажњом. Међутим, одједном није видео ништа спорно у тексту „Вечерњих новости“ од октобра прошле године, где се анонимни „свештеник“ који је скинуо албанску заставу с Кошара, на свом путу ка Кошарама лажно представљао и као новинар и тиме угрозио пре свега српске новинаре на Косову.

Колико је овакав „патриотизам“ опасан, најбоље говори Владимирова „борба“ за расветљавање случајева убијених и несталих новинара, где је у саопштењу УНС-а октобра прошле године, без договора с колегама с Косова, и Јеленом Петковић која се годинама бавила истраживањем случајева убијених и отетих новинара, навео: „Према подацима УНС-а, од 1998. до 2005. на Косову и Метохији је убијено и нестало 17 српских и албанских новинара и медијских радника који су се замерили тзв. ОВК и послератним владарима Косова.“ Упозорио сам га тада да такво саопштење не објављује, из разлога што сматрам да се Ђуро Славуј, Ранко Перенић и други српски новинари који су убијени и киднаповани, нису никоме замерили, већ да су само радили свој посао. Није послушао! Сада измишља да му је „ова група“ претила да ће га пријавити Тужилаштву за ратне злочине због тог саопштења.

Тај заокрет, с којим нестају професионални критеријуми зарад других апетита, газе чињенице, исписују лажи, очигледан је и за остале наводе из претпрошлог броја „Печата“. Зато је важно да се вратимо на почетак овог текста и видимо да је Радомировић осуђен за увреду свог колеге. Није му први пут да користи сва средства и без доказа блати своје колеге. Овог пута Живојина Ракочевића, Нина Брајовића и мене. То није новинарство.

Аутор је потпредседник Удружења новинара Србије, председник ДНКИМ и председник УНС-а регистрованог на Косову

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси