Насловна  |  Актуелно  |  Изборна скупштина УНС-а 2021. године  |  Део Управе УНС-а: Агенција сматра да Ракочевић као јавни функционер може да буде председник УНС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а 2021. године

22. 05. 2021.

Извор: УНС

Део Управе УНС-а: Агенција сматра да Ракочевић као јавни функционер може да буде председник УНС-а

Део Управе Удружења новинара Србије (УНС) саопштио је данас да је Агенција за борбу против корупције Живојину Ракочевић послала обавештење у коме се наводи да „нема законских сметњи да поред јавне функције директора Дома културе у Грачаници обавља дужност председника УНС-а, односно да наведена ситуација сама по себи не представља сукоб интереса у смислу одредаба Закона“.

У саопштењу 12 непотписаних чланова Управе УНС-а, која укупно има 40 чланова, наводи се да су добили мишљење Агенције за спречавање корупције, коју погрешно називају Агенцијом за борбу против корупције, након што је Кандидациона комисија УНС-а усвојила приговоре Анела Грбовића и Драгане Пејовић да Ракочевић не може бити увршћен у коначну листу кандидата за избор у органе УНС-а јер је то противно члану 20 Статута УНС-а.

„Агенција је, између осталог, истакла да обављањем дужности председника УНС уз јавну функцију директора Дома културе у Грачаници, Ракочевић није ‘у повреди одредби чл. 40. ст.1. Закона о спречавању корупције у вези чл. 20 Статута УНС, нити у наведеној ситуацији поступа супротно одредби чл.49. Закона’“, наводи група чланова Управе УНС-а.

У саопштењу се додаје да је „Агенција навела и да је ‘увидом у мишљење Привременог органа града Приштине утврђено, поред осталог, да Скупштина града Приштине, односно Привремени орган Приштине, има статус оснивача Дома културе Грачаница, те сходно наведеном функција директора Дома културе Грачаница се сматра јавном функцијом, односно у наведеној ситуацији се сматрате јавним функционером“.

„’Имајући у виду наведене законске одредбе и одредбе наведеног Статута (УНС-а, прим.аут.), оцењено је да као јавни функционер не припадате категорији лица на које се односи забрана избора у органе Удружења, а која су наведена у одредби чл. 20 Статута УНС-а, односно запослени, службеници и функционери републичке или покрајинске Владе и министарстава и секретаријата и локалних органа управе’, навела је Агенција у обавештењу Ракочевићу“, пише у саопштењу групе чланова Управе УНС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси