Насловна  |  Актуелно  |  Изборна скупштина УНС-а  |  Група чланова Управе УНС-а: Кандидатура Живојина Ракочевића неспорна
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Изборна скупштина УНС-а

20. 05. 2021.

Извор: УНС

Група чланова Управе УНС-а: Кандидатура Живојина Ракочевића неспорна

Група од 11 од укупно 40 чланова Управе УНС-а данас је саопштила да је кандидатура Живојина Ракочевића за председника УНС-а неспорна те да према Статуту Удружења, као директор Дома културе у Грачаници, нема препрека да он буде кандидат. Кандидациона комисија је, претходно, одлучила да Ракочевић не може бити увршћен у коначну листу кандидата за избор.

У саопштењу групе чланове Управе Удружења, наводи се да су „одлуку да онемогуће новинаре да за њега гласају на изборима УНС-a 29. маја донели двоје потписника кандидатуре актуелног председника УНС-а за још један мандат, што представља скандал без преседана“.

„Потписници Радомировићеве кандидатуре Љиљана Смајловић и Петар Јеремић су, упркос несагању трећег члана Кандидационе комисије Снежане Брадић, игнорисали Статут УНС-а и тумачење Министарства државне управе и локалне самоуправе, по којима новинар Живојин Ракочевић као директор Дома културе у Грачаници није функционер локалног органа управе, чиме је јасно указано да не постоје препреке у Статуту УНС-а да буде кандидат за председника“, наводи се у саопштењу.

Група чланова Управе наводи и да је „Живојин Ракочевић 2017. године био на истој функцији, па је на изборима у УНС-у изабиран за члана Управе УНС-а“, као да то „тада никоме није сметало, a ни касније током читавог мандата“.

„Бесмисленост одлуке Љиљане Смајловић и Петра Јеремића огледа се у чињеници да по истом члану истог Статута, Ракочевић у истом тренутку јесте члан органа УНС, али му се то право ускраћује за убудуће. При том се у међувремену није променила ни једна околност која би могла да утиче на другачију одлуку“, пише у саопштењу.

Ова група оцењује да је „на овај начин настављено огољено насиље над Статутом УНС-а и слободом организовања новинара које се у последњих више од пола године огледа и у одбијању да се састане Управа УНС-а, грубим манипулацијама у имејл препискама са члановима Управе и чланством на Косову и Метохији, као и непоштовању процедура у предлагању кандидата за нову Управу“.

„Поново јавно указујемо и на атак на слободу новинарског удруживања и право појединца да се учлани у одабранo новинарско удружење имајући у виду да је за последњих месец и по дана у УНС учлањено више од 300 новинара, највећим делом кроз колективно пријављивање. Овакав пријем у чланство за нешто више од месец дана на нивоу је двогодишњег просечног пријема у УНС“, каже се у саопштењу.

Саопштењe су потписали Будимир Ничић, Слободан Ћирић, Јелена Спасић, Оливера Милошевић, Јелена Петковић, Јованка Станојевић, Зорица Ђоковић, Едиб Хонић, Слободан Радичевић, Новка Илић и Драгољуб Јанојлић.

Кандидациона комисија је јуче, подсетимо, усвојила приговоре Анела Грбовића и Драгане Пејовић на кандидатуру Живојина Ракочевића за председника УНС-а, са два гласа за (Петар Јеремић и Љиљана Смајловић) и једним против (Снежана Брадић). Комисије је одлучила да Ракочевић због члана 20 Статута УНС-а не може бити увршћен у коначну листу кандидата за избор у органе УНС-а коју утврђује Кандидациона комисија УНС-а.

Одредбом члана 20 Статута УНС-а у органе УНС-а и у органе савеза и асоцијација у којима је УНС члан, не могу бити бирани чланови УНС-а ако су:

• запослени, службеници и функционери републичке или покрајинске Владе и министарстава и секретаријата и локалних органа управе;

• функционери у политичким странкама или ако су чланови у телима политичких странака;

• власници, сувласници удела или акција у правном лицу које је оснивач медија, ако у конкретном медију има више од пет запослених, не рачунајући саме власнике или сувласнике удела или акција оних који су запослени у оснивачу медија и

• директори медија и њихови заменици ако у медију има више од 5 запослених, не рачунајући саме директоре или заменике.

Члан који је изабран у органе УНС-а и у органе савеза и асоцијација у којима је УНС члан, може бити опозван са функције, ако у току мандата наступе околности предвиђене Статутом и законом које би онемогућиле избор тог члана у органе УНС-а и у органе савеза и асоцијација у којима је УНС члан.

Одлуке Кандидационе комисије, приговоре и одговоре на приговоре кандидата можете прочитати ОВДЕ.

Изборна Скупштина Удружења новинара Србије биће одржана у суботу, 29. маја са почетком у 12 часова у хотелу „Југославија“ у Београду.

Коментари (3)

Остави коментар
суб

22.05.

2021.

Радивоје [нерегистровани] у 09:46

Кандидатура Живојина Ракочевића-спорна

У члану 20 Статута УНС-а све пише за оне који разумеју написано. Не само што је запослен већ је активиста странке на власти и њен гласоговорник који би од УНС-а направио СНС одбор са подобнима и неподобнима. Коме нешто није јасно довољно је погледати његове текстове у "Политици". Председник мора бити политички неутралан, а г. Ракочевић то није.

Одговори
чет

20.05.

2021.

Drzavni slizbenik [нерегистровани] у 19:49

Kako da ne

Rakocevic ceo mandat primao platu u Savetu Agencije za borbu protiv korupcije, a pravi se da ne zna sta je sukob interesa!

Одговори
чет

20.05.

2021.

Toda [нерегистровани] у 19:41

Treći član

Drugim rečima - Rakočevićev sukob interesa ne vidi jedino član Komisije kom posao i plata zavise od generalnog sekretara.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси