Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Навршила се 21 година од отмице Ђура Славуја и Ранка Перенића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

21. 08. 2019.

Извор: УНС

Навршила се 21 година од отмице Ђура Славуја и Ранка Перенића

Удружење новинара Србије (УНС) и УНС на Косову подсећају да се данас, 21. августа навршила 21 година од отмице новинарске екипе Радио Приштине Ђура Славуја и Ранка Перенића на путу Велика Хоча–Зочиште, у општини Ораховац. Представници УНС-а и УНС-а на Косову данас су обележили годишњицу на месту где су Славуј и Перенић последњи пут виђени.

На месту отмице УНС и УНС на Косову поставили су обележје, које је до сада рушено седам пута, на коме на српском и албанском језику, пише: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их".

УНС и УНС на Косову траже од ЕУЛЕКС-а, УНМИК-а, Тужилаштва за ратне злочине Републике Србије и Суда за ратне злочине на Косову и Метохији (КиМ) да обнове и покрену истраге о убиствима и киднаповањима новинара и медијских радника на КиМ.

УНС и УНС на Косову захтевају да ове институције и организације јавном кампањом и кроз програм заштите сведока подстакну појединце да проговоре о злочинима над новинарима.

Славуј и Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Виђени су у Великој Хочи, у преподневним сатима, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова.

До данас породице Перенић и Славуј немају званичне информације о њиховој судбини. 

УНС и УНС на Косову подсећају да нису расветљене и друге отмице и убиства новинара на КиМ.

Шабан Хоти, професор руског језика, преводилац и медијски радник заробљен је, а потом убијен, као део екипе Руске државне телевизије која је јула 1998. године покушала да направи интервју са припадницима ОВК у селу Лапушник.

Љубомир Кнежевић, новинар приштинског "Јединства" и дописник "Политике" отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица.

Александар Симовић, новинар и преводилац, нестао је 21. августа 1999. године у Приштини. Део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца.

Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине.

Крист Гегај, уредник у РТВ Приштина, убијен је у Истоку септембра 1999. године, три месеца по доласку међународних снага.

Марјан Мелонаши, новинар српске редакције Радио Косова, нестао је 9. септембра 2000. године у Приштини.

На Косову су у периоду од 1999. до 2005. године убијени новинари листова „Бујку“ Африм Малићи (1998), Информативног центра Косова „Информатор“ Енвер Маљоку (1999), "Рилиндја" Шефки Попова (2000) и „Бота сот“ Џемаиљ Мустафа (2000), Беким Кастрати (2001) и Бардуљ Ајети (2005).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси