Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Одговор в.д. уредника РТК2 Марка Лекића: Не уређујемо сајт РТК2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

27. 07. 2019.

Извор: РТК2

Одговор в.д. уредника РТК2 Марка Лекића: Не уређујемо сајт РТК2

Као в.д. главног и одговорног уредника редакције канала Радио телевизије Косова 2 (РТК2) на српском језику, желим да овим путем обавестим јавност да ниједан новинар нити уредник ове редакције није учествовао у писању, превођењу или објављивању текста "Новинари Спутњика сиромашни и депресивни", у коме се износе детаљи из приватног живота новинарке Бранкице Ристић и који је у четвртак објављен на порталу Радио телевизије Косова у одељку за вести на српском језику.

Желим да подсетим да Законом о Радио телевизији Косова, није предвиђено да канал РТК2 има своју интернет страницу, већ да се вести објављују на сајту РТК. Када је реч о текстовима РТК2, наши новинари прослеђују текстове редакцији портала које претходно прегледају и одобре уредник и лектор. Тек се након тога објављују на овом порталу. Ти текстови садрже извор, (РТК2) уз који често иде и име и презиме новинара који је радио на извештају.

Желим да додам да текст који је јуче објављен на сајту под називом "Новинари Спутника сиромашни и депресивни" није емитован ни у једној емисији телевизијског програма РТК2, тако да се овим путем у потпуности, моје колеге и ја ограђујемо од било какве одговорности у вези са писањем овог текста.

Током шест година, колико постојимо, трудимо се да извештавамо на одговоран и  непристрасан начин, да скрећемо пажњу на свакодневне проблеме грађана Косова, посебно на проблеме са којима се суочавају Срби и друге невећинске заједнице на овом простору. Избегевамо објављивање неумесног и таблоидног писања, и стриктно се придржавамо новинарских норми и принципа, јер смо свесни колико је истинита, тачна и јасна информација важна у постконфликтном друштву какво је косовско.

Наша редакција са седиштем у Приштини, увек је имала добар, колегијалан однос са медијским радницима из које год редакције они долазили, и на ком год језику говорили. Ово се посебно односи на размену материјала, помоћ око тема, гостовање новинара из других медијских кућа на нашој телевизији или навођење извора код цитирања туђих вести. Тако да ни у једном тренутку не постоји намера да било ког новинара, за коју год редакцију да ради, на било који начин дискредитујемо, искористимо или угрозимо, а далеко од тога да пишемо о његовом приватном животу.

Стога, као уредник, желим да још скренем пажњу, да ми немамо лоше намере ни према коме. Желимо да наставимо да радимо новинарски посао на најбољи могући начин, да са свима одржимо добре односе, да извештавамо о правим вестима и да свој кредибилитет и репутацију градимо на основу броја прочитаних вести, цитирања и добре повратне реакције наших гледалаца. Што се мене лично тиче, као новинар, наставићу да верујем и борим се за независно новинарство, а свој посао схватати као мисију за деловање у јавном интересу служећи народу кроз истинито и непристрасно извештавање.

У обавези сам да се овим путем огласим како би ово послужило као сведочење у циљу одбране новинарске професије, кредибилитета људи са којима радим, као и свог личног кредибилитата, и за тако нешто спреман сам да преузмем одговорност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси