Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Колеге из РТК, да ли желите и наше здравствене картоне на увид како бисте могли да се бавите новинарством?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

26. 07. 2019.

Извор: gracanicaonline.info

Колеге из РТК, да ли желите и наше здравствене картоне на увид како бисте могли да се бавите новинарством?

Да ли је новинарство скидање статуса са приватних фејсбук налога и прављење сензационалистичких вести од тога, при чему се јако грубо задире у нечију приватност и крше сви новинарски кодекси, пита редакцијски тим портала ГрачаницаОнлајн поводом текста „Новинари Спутњика, депресивни и сиромашни“, који је постављен на сајту косовског јавног сервиса, РТК програма на српском језику.

Поменутим, назови текстом, чија је позадина јасна и који је написан тенденцизоно, како би се омаловажила новинарка Бранкице Ристић и бацила љага на Агенцију Спутњик, јавни сeрвис се ставио на страну својих ментора којима, не само да сметају новинске кућа чија се уређивачка политика не слаже са диктираном политиком, већ и колеге новинари који другачије мисле и пишу. Такође, у поменутом тексту се грубо задире у туђу, овај пут приватност колегинице Бранкице Ристић и паушално оцењује њен рад и образовање. Приватни проблеми било које наше колегинице или колеге, не би смели да буду тема за медије, а посебно не у контексту у којем је то објављено на јавном сервиси који сви ми плаћамо.

У знак подршке колегеници из Спутњика Бранкици Ристић, позивамо колеге из јавног сервиса да се позабаве и пишу мало и о болестима које су дијагностиковане у нашим здравственим картонима, а позивамо и све колеге из осталих српских, али и осталих редакција да новинарима РТК доставе и своје здравствене картоне на увид или да им на имејл редакције пошаљемо неке од својих  најпикантнијих статуса са својих приватних профила, како би имали о чему да пишу у наредном периоду.

Будући да о корумпираном косовском друштву, судству које је у блокади, истинском (не)повратку, о томе ко је, како и зашто из јавног сервиса добио паре да би се обезбедио превод на српски са заседања Скупшитне Косова, а превода и даље нема, о томе колико се поштује Уредба о употреби српског језика у јавним институцијама и о проценту запослених Срба у истим нису занимљиве теме за истраживање и да о њима новинари РТК немају намеру да пишу, јавно их питамо да ли раде у јавном сервису или у кући „Великог брата“? Такође позивамо све професионале колеге из јавног сервиса да се ограде од оваквог писања РТК.

У знак подршке колегиници Ристић наша мала редакција која је такође сиромашна, а можда некада и депресивна, одбија сваку даљу сарадњу са богатим јавним сервисом све док се аутор текста јавно не извини за прозивке и душевни бол који је својим непрофесионалним писањем нанео колегиници Ристић и укаљао част и образ професије.

Текст „Новинари Спутњика, депресивни и сиромашни“, редакција РТК 2 је превела и преузела са сајта РТК 1.

www.rtklive.com/sq/news-single.php?ID=365628

www.rtklive.com/rtk2/?id=2&r=34373

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси