Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Новинари у Грачаници: Слободе се најчешће само сећамо (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

03. 05. 2019.

Извор: www.radiokim.net

Новинари у Грачаници: Слободе се најчешће само сећамо (ВИДЕО)

Двадесетак новинара из редакција које извештавају на српском језику је, са фотографијама убијених и несталих колега у рукама, скупом код инсталације MISSING у дворишту Дому културе у Грачаници обележило Светски дан слободе медија.

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић је још једном подсетио да се проблеми медијских радника не решавају из године у годину и да је положај новинара лош, али да неће бити одустајања од борбе за права новинара и достојанство професије.

“Нико годинама не чује да су српски медији на ивици егзистенције, финансијски нестабилни, да се велики број наших медија и медијских садржаја угасио, да новинари раде за минималне зараде, у страху. Нико не чује да је 14 наших колега убијено и отето, а да нико за то није одговарао”, навео је Ничић и додао: 

“Нико није процесуиран, петорица се још увек воде као нестали. Ми још увек, скоро свакодневно, доживљавамо увреде и нападе”.

Он је нагласио да сви остају неми када се крше права новинара. Када је право на употребу језика у питању, каже да су српски новинари “потпуно дискриминисани од стране Скуштине Косова”.

Главни и одговорни уредник РТВ Ким Горан Аврамовић обратио се присутним колегама, рекавши да је прича о слободи штампе на Косову, прича о “врху леденог брега” када су косовски Срби и њихова слобода у питању.

Он је истакао да је добро говорити о слободи сваки пут када за то постоји прилика, “мада најчешће имамо прилике само да је се сећамо”.

“Понавља нам се историја. У другој половини деведесетих песник написа: `Као овце нас замандалише у посебне торове, сад праве од нас једногласне хорове`. Новинари и медији су огледало друштва и оно што се нама дешава никако није одвојено од овог друштва”, рекао је он, додајући:

“Мора да остане траг, а ми смо задужени за остављање тог трага. Они који раде то што раде, како раде, отежавајући живот нама и људима око нас, мораће након свега да живе са тим трагом”, закључио је Аврамовић.

Главни и одоговрни уредник Радија Гораждевац Дарко Димитријевић прочитао је проглас у коме се, између осталог, захтева и да:

- Специјални суд за ратне зличине, као и тужилаштво у Приштини, истраже случајеве свих убијених и несталих новинара и да те случајеве третирају приоритетно.

- Да полиција, тужилаштво и суд у Приштини истраже и процесуирају све нападаче на новинаре и њихову имовину протеклих годна.

- Да институције поштују право на употребу српског језика, што се посебно односи на Скуштину Косова.

- Да међународна заједница, Приштина и Београд пруже већу финансијску подршку независним медијима као ретким корективним и истараживачким сегментима друштва, јер им у супротном прети гашење.

Генерална скупштина УН је 1993. године прогласила 3. мај за Светски дан слободе медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси