Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Новинари од полиције у Ораховцу преузели плочу Славују и Перенићу (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

17. 04. 2019.

Извор: УНС

Новинари од полиције у Ораховцу преузели плочу Славују и Перенићу (ВИДЕО)

Представници Удружења новинара Србије (УНС) Будимир Ничић и Живојин Ракочевић преузели су у полицијској станици у Ораховцу ишчупану плочу отетим новинарима Радио Приштине Ђуру Славују и Ранку Перенићу. Плоча је седми пут срушена 30. јанура ове године, а новинари су је пронашли у непосредној близини места где је ишчупана грађевинском машином.

Након што су колеге Ничић и Ракочевић пронашле плочу, полиција је први пут открила починиоца који је машином уништио постоље плоче и на месту где се оно налазило оставио велику рупу у земљишту.  Ухапшени Шабан Бериша признао је да је срушио плочу, а у извештају полиције, у који је УНС имао увид, пише да је дело било „етнички мотивисано“.

Плоча је била, након седмог по реду уништавања, два и по месеца у полицији у Ораховцу.

На плочи на српском и албанском језику пише: „Овде су 21. августа 1998. године отете наше колеге Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Тражимо их“.

„У полицијској станици смо се интересовали и за претходне случајеве рушења плоче као и то да ли осумњичени, који је признао да је порушио плочу, има везе и са претходним рушењем и уништавањем овог обележја. Добили смо одговор да је њихова истрага показала да он нема везе са претходним рушењима”, рекао Ничић и најавио да ће представници УНС-а ову плочу осми пут поставити на истом месту где је и постављана од 2012. године.

Новинар Живојин Ракочевић је рекао да је након новинарских истраживања и притиска јавности коначно откривен један починилац. „Очекујемо да видимо да ли ће тужилаштво открити неки траг и да ли тај човек који руши плочу и његова намера води ка именима људи који су отели Славуја и Перенића. Настављамо да понављамо ‘нађите отмичаре’, јер су страдали професионалци који су радили свој посао. Сигурни смо да починилац није далеко и да ће угледати лице правде“, рекао је Ракочевић.

Од отмице Славуја и Перенића на Косову је убијено, отето и нестало 14 новинара, по седам Срба и Албанаца. У само једном случају осуђен је починилац који је одговарао за више ратних злочина.

УНС и Асоцијација новинара Косова у фебруару прошле године покренули су иницијативу да се формира комисија која би се бавила убијеним и несталим новинарима на КиМ. УНС је више пута тражио да се Специјално тужилаштво за ратне злочине на Косову бави случајевима злочина над новинарима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси