Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  РТВ Ким: Радимо за публику
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

28. 02. 2019.

Извор: РТВ КиМ

РТВ Ким: Радимо за публику

На неколико Фејсбук страница у току јучерашњег дана етикетирани су новинари РТВ Ким, између осталог и питањима “зашта се залаже ова телевизија, ко их плаћа и чије интересе бране”.

Будући да су новинари РТВ Ким након дугог периода игнорисања од Службе за информисање локалног органа самоуправе коначно добили позив да прате догађај у организацији Општине Грачаница - редовну седницу СО, уредништво је на терен упутило новинарку и сниматеља са јасним инструкцијама колико дуго могу остати на терену и до које тачке дневног реда ваља испратити скуп. Колеге су, након првог посла, чекали други терени и нове обавезе у редакцији. Екипа РТВ Ким је, следећи налоге уредника, у доброј вери обавила први поверен задатак тога дана и намеравала да крене даље по раније утврђеном распореду.

На изласку из скупштинске сале обратила им се одборница Снежана Јовановић констатујући да “новинаре не занима повратак на Косово и Метохију” о коме је требало да се расправља у наставку седнице. Одборница Јовановић је снимила својим мобилним телефоном новинарску екипу како се без речи пакује и напушта просторију.

Касније током дана, два снимка су постављена на Фејсбук страни “Ста радите, бре, у Грацаници?”, од којих је један, као коментар, поставила одборница Јовановић.

Снимак њеног обраћања новинарима РТВ Ким на Фејсбук страни “Ста радите, бре, у Грацаници?” испраћен је коментаром модератора у коме се, између осталог, пита “зашта се залаже ова телевизија, ко их плаћа и чије интересе бране”.

Иако смо били вољни да од одборнице Српске листе у СО Грачаница Снежане Јовановић, иначе директорице ансамбла “Венац”, подробније сазнамо зашто јој је засметао поступак новинара наше куће, шта је квалификује за уређивање нашег програма, зашто је колеге снимала својим мобилним телефоном и да ли је свесна да их је етикетирала и угрозила објављивањем снимака на друштвеним мрежама, нисмо успели. Јовановићева је најпре одбила телефонски позив, а потом искључила мобилни телефон.

У духу потпуне транспарентности, “поласкан” изненадним и детаљним интересовањем за рад наше куће, главни и одговорни уредник РТВ Ким Горан Аврамовић каже:

“РТВ Ким је приватна станица. Залажемо се, као и сви професионални новинари, за голу, ненашминкану, истину и чињенице. Пошто нисмо, нити смо икада били корисници буџетских линија, ни српских ни косовских, рад куће и хонораре 15 упослених, укључујући и две породиље и чистачицу, финансирамо пројектно. Не мислим да постојимо да би некога или нешто нападали или бранили, већ да би нашој радио, ТВ и интернет публици пренели релевантну, непристрасну, на чињеницама засновану информацију о битним догађајима на простору трагично оптерећеном незнањем, неразумевањем, нерадом и јавашлуком сваке врсте”, јасан је Аврамовић.

Редакција РТВ Ким сматра свако етикетирање, па макар и новинара, изузетно опасним. Надамо се да је свима још увек у сећању трагичан крај Оливера Ивановића и хајка која је против њега вођена и на друштвеним мрежама.

Желимо да верујемо да је проказивање новинара, у нашем случају, плод неодговорних поступака појединаца, те да никако није у питању системски обрачун с предумишљајем са неистомишљеницима. Време ће јасно показати да ли смо наивни што верујемо. Ипак, једино горе од веровања у многе ствари је апсолутно неверовање ни у шта.

Редакција РТВ Ким овим закључује сваку даљу јавну полемику са неодговорним лицима која етикетирају наше колеге и нашу станицу. Уколико буде неопходно, будућу комуникацију са сличнима препустићемо надлежним телима и институцијама.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси