Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  РТК јавни или државни сервис
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

04. 02. 2019.

Аутор: Александра Нићић Извор: РТК2

РТК јавни или државни сервис

На седници Скупштине Косова изгласан је Нацрт закона о платама у јавном сектору. Иако је речено да РТК неће бити обухваћена овим законом то се није десило током гласања. Према мишљењу једног од независних Синдиката РТК (СПЕРТК-а) обухватање РТК Законом о платама је најскандалознији чин Скупштине Косова. Они су ову одлуку окарактелисали као неприхватљиву поручујући да неће седети скрштених руку већ да ће наставити са протестима.

Након одлуке Скупштине Косова да РТК, како многи наводе, уместо јавног постане државни сервис огласио се вршилац дужности Генералног директора РТК Муфаиљ Љимани, поручивши да је "то лош дан за РТК". У знак протеста, први канал РТК у Централном дневнику није емитовао програм један минут.

“Подсећамо све да су политичке инстанце оне који настављају да држе РТК у оквиру државног буџета и да ова ситуација финансирања није воља Борда, менаџмента или радника РТК-а”.

Представници синдиката оцењују да су посланици одлучили да политика стави јавни сервис под пуну контролу.

„Синоћна одлука посланика у Скупштини Косова да уврсте РТК из Јавног у државни сервис сличан је одлукама Кореје, само у дикататорским местима има државне телевизије. Нека ми неко од Вас нађе Јавни сервис у местима Европске уније где Влада одређује буџет, плате онда смо ми у реду. Ово је дочекано са дубоким гневом од стране радника РТК. Ми нећемо седети скрштених руку, искористићемо све дозвољене законске мере, не искључујући штрајкове у знак протеста, као што су урадили синоћ“, поручио је Гзим Бимбаши председник синдиката (СПЕРТК-а).

“Неко из Скупштине Косова успео је да направи још један велики проблем нама који радимо за јавно мњење, за становнике Косова, а то је да нас упореде са осталим државним органима. Одавде поручујем да је то веома лоше, поручујем својим радницима и колегама да се удружимо, да повећамо протесте и да одбранимо независност РТК”, поручује потпредседник синдиката Славиша Јовановић.

Председница Борда, Афердита Малићи верује да уврштање Радио Телевизије Косова у Закон о платама не иде на руку очувања статуса независне јавне институције.

"Гласање овог амандмана ће имати негативан утицај на целокупну активност јавног емитера и прекршиће основне принципе професионалних стандарда на којима функционише РТК. Посланици су могли решити ово питање кроз Закон о јавном емитеру, који месецима чека на гласање”, наводи се у саопштењу.

Асоцијација новинара Косова се званичним захтевом, пре неколико дана обратила шефу комисије за буџет и финансије Наиту Хасанију, који је уједно и иницијатор учешц́а запослених у РТК-у да се уврсте у закон о платама, али нису добили одговор.

Мисија ОЕБС-а на Косову је забринута чињеницом да су радници РТК-а уврштени у Закон о платама у јавном сектору. Они су подсетили да је РТК јавни сервис чија је независност загарантована Уставом и законима Косова.

“Укључивање радника РТК-а у овај Закон, донекле умањује независност РТК-а и доводи у питање поштовање међународних стандард ојавним сервисима који су у склопу косовског устава и правног оквира. Према томе позивамо и остале, да ове чланове искључе из тог закона  и да питања значајна за РТК решавају посебним законом као што је и до сада био случај“, поручио је портпарол ОЕБС-а у Приштини Сенад Шабовић.

Плате у овој институцији биће регулисане Законом о платама као и за сваког државног службеника. Представници синдиката очекују реаговање Европске радиодифузне уније, Канцеларије ЕУ и амабасада како би се нашло одговарајуће решење.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси