Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Одборница Српске листе: Општина Грачаница треба да буде транспарентнија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

31. 01. 2019.

Извор: www.newpressproduction.com

Одборница Српске листе: Општина Грачаница треба да буде транспарентнија

Одборница Српске листе у скупштини општине Грачаница Снежана Јовановић рекла је на првој редовној седници ове скупштине да општина Грачаница треба да буде транспарентнија у свом раду

“Примера ради последњи конкурс за  организовање нове године је био само једино на званичном , под знацима навода сајту, на свим осталим се није појавио. Да не причамо да кад се нешто хвали онда се користи све могуће - да ли је фејсбук, да ли је инстаграм, да ли је „наша Грачаница“, „Општина Грачаница“, али и онај други званични сајт који не знам како већ иде.. ркс.гов.нет... на то мора да се објави. Треба да се пронађе начин да се приступи људима. Једном је општина јако лепо искритикована од стране „Грачаница онлине“ на пример, да општина није довољно транспарентна, није желела да прими новинаре нарочито у тренутку када се онај шалтерски део доле променио због оног уласка са картицама и свега тога. Сви медији су глас народа и треба обратити пажњу на то. Ја сам лично сугерисала општини, молила сам градоначелника - немој да схватиш да тебе нешто критикујем, него генерално критикујем рад свих нас да општина треба да буде транспрентинија. Нарочито када су конкурси у питању, када је доступност информација у питању, ту треба Општина да будуе много, много, много више транспарентија. Уредба о транспарентности је на папиру све у реду, али у примени би требали мало више да се позабавимо тиме“, казала је Јовановићева.

Јовановићева је изнела критике и на рад општине кад су медији у питању.

„Општина не позива медије кад се нешто организује. Општина даје само саопштења. Сад на пример да се направило нешто и уместо да се позову сви новинари, сваки новинар, а не само кад се заврши то. Да л' се нешто отворило, затворило, примио неки гост или неки званични догађај био нису се позвали медији да дођу да пропрате лично, него они добијају од општине само саопштења. То није отвореност, то је затвореност. Значи, да се оно, што би рекли, информација у одређеном калупу,  извините, није транспарентност. То би требало да се промени, општина би требала да позива медије, а не само да им даје саопштења која је припремила“, реркла је Јовановићева.

Службеник за информисање у општини Грачаница Небојша Ћирковић казао је да су на свим, како је казао, важним пројектима сви медији увек  позивани. Он је рекао да општина објављује и конкурсе на начин како то прописује Уредба о транспарентности.

„Користимо званични сајт, користимо локалне медије, користимо огласне табле у општини. Тако да не знам, ето друштвене мреже такође. А што се тиче писања Грачаница онлине ако сте такође прочитали они хвале информативну службу да редовно добијају саопштења“, рекао је Ћирковић.

Скупштина општине Грачаница усвојила је на седници 24.01.2019. године Уредбу о транспарентности општине Грачаница и Акциони план транспарентности за период од  2019. до 2022.године. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси