Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  „Важно је како се извештава о насиљу у породици“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

13. 11. 2018.

Извор: www.radiokim.net

„Важно је како се извештава о насиљу у породици“

Насиље у породици је честа појава на Косову, сматрају новинари српских редакција који су учествовали на радионици о извештавању о овом проблему. То потврђују и статистички подаци који говоре да сви познајемо бар једну особу која је жртва насиља у породици.

Двадесетак новинара српских редакција на Косову било је у прилици да се на једнодневној радионици у Грачаници упозна са адекватним начином извештавања о насиљу у породици. У току радионице приказан је и ауторски филм новинарке РТС-а Ане Манојловић под називом „Жртва има женско лице“.

Велики број учесника ове радионице се не бави дуго новинарством, па нису били у прилици да извештавају о овој горућој теми. Ипак, свесни су да је породично насиље велики поблем о којем се веома мало говори. Зато је, како наводе, улога, али и одговорност медија велика.



„Има ту много тога да се научи, као на пример, како извештавати о овој теми, који су то кораци које треба направити да би извештавали о овој теми. Научила сам много тога, али оно на шта бих ставила акценат је да ова једна радионица није довољна да бисмо ми савладали вештине извештавања о овој теми. Наравно, научила сам, може се рећи, основне кораке и шта треба, а шта не треба рећи у јавности везано за ову тему“, рекла нам је новинарка „Контакт плус радија“ из Косовске Митровице Даниела Томашевић.

„Насиље у породици је код нас заступљено на врло високом нивоу и сматрам да овај семинар може помоћи новинарима и олакшати им приступ теми, како би на бољи начин извештавали о томе и како би јавност упознали са овим деликатним проблемом о коме се, како у медијима, тако и у друштву, ретко говори због патријахалне средине у којој живимо“, каже новинар „РТВ Мир“ Филип Радојевић.

„Тешко је извештавати о породичном насиљу јер треба водити рачуна да не повредимо жртву, да не повредимо породицу. Врло је деликатно, али би требало чешће да се извештава о томе. Не на начин да само „продамо“ причу, већ да пошаљемо поруку људима да породично насиље није проблем који би требало скривати испод тепиха. На овој радионици смо научили како да приступимо породичном насиљу, како извештавати о томе“, рекла је новинарка „РТВ Пулс“ из Шилова Маја Живковић.

Предавач Ана Манојловић је била задужена да својим колегама на конкретан начин објасни како да извештавају о породичном насиљу. Она је навела да статистички подаци показују да свако познаје бар једну особу која је жртва насиља у породици. Тврди да медији у централној Србији често извештавају о овој томе, али се поставља питање на који начин се то ради.

„Идеја је да разменимо искуства, да видимо шта је ко од нас радио до сада, каква искуства имамо са насиљем у породици, било приватно или професионално, и да нађемо неки модел како је најбоље извештавати о тме. Важно је како се извештава, јер наш рад може директно да утиче на неке друге жртве, да се оснаже, да пријаве насиље. Такође може да утиче и на насилнике јер ако шаљемо погрешну поруку, можемо њих да охрабримо, а жртве да уплашимо и тако направимо више штете него користи“, објашњава Манојловићева.

Како би се повећала свест грађана о овом проблему у друштву, Мисија ОЕБС на Косову сваке године организује кампању „16 дана активизма“ која траје од краја новембра до почетка децембра месеца.
Арбен Хајрединај из медијског одсека Мисије ОЕБС на Косову подсећа да се у последње три године број случајева породичног насиља повећава и поручује да би овом темом новинари требало више да се баве.

„Мисија ОЕБС на Косову је организовала ову радионицу како би новинари стекли довољно знања о томе како се извештава о насиљу у породици. То је важно за новинаре, како не би извештавали само о статистикама, како се то иначе ради данас у медијима. Морају јасно видети своју улогу у томе како би помогли остале организације које се баве тим питањима, да боље упознају тему, да утичу, како би се смањио број случајева насиља у породици који се из дана у дан повећава“, навео је Хајридинај.

Једнодневну радионицу о извештавању о насиљу у породици организовало је Удружење новинара Србије у сарадњи са Мисијом ОЕБС на Косову.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси