Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Двадесет година од нестанка Славуја и Перенића: Ми не тражимо, ми оптужујемо
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

21. 08. 2018.

Извор: УНС

Двадесет година од нестанка Славуја и Перенића: Ми не тражимо, ми оптужујемо

Чланови Удружења новинара Србије (УНС) данас су испред обележја „Тражимо их“ код Велике Хоче обележили 20 година од нестанка колега Ђура Славуја и Ранка Перенића и затражили обнављање истраге о свим случајевима нестанака и убистава новинара на Косову. Новинар и писац са Косова Живојин Ракочевић казао је да је двадесет година од нестанка Ђура Славуја и Ранка Перенића, двадесет година празнине у коју је стала сва несрећа њихових породица, све несреће новинарске професије и сав бол који се може замислити.

„У тих двадесет година празнине стали су и животи убијених, несталих колега, наших новинара, њих још дванаест. Стало је понижење и стале су понижене године које сви ми добро осећамо овде. Зато данас ми не тражимо, захтевамо, ми оптужујемо. Оптужујемо институције да су двадесет година саучесници у злочину, јер нису ништа урадиле да се било који злочин над новинарима процесуира. Ми који се овде окупљамо исписујемо ту оптужницу. Исписујемо слободу коју не могу одузети никоме, а посебно не могу одузети слободу новинарима. Ђуро Славуј и Ранко Перенић су постали симбол у који се улио сав наш проблем, сви наши животи и сва наша професија. Ми морамо наставити да се свако појединачно, лично, са својом слободом и односом према овом послу избори да истина не умре“, казао је Ракочевић.

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић поручио је још једном да ће колеге новинари наставити и да неће одустати од борбе за истину и правду наводећи да су колеге из Београда у последњих годину дана дале посебан допринос у том смеру кроз серију истраживачких прича о свим случајевима нестанка и убистава новинара на Косову.

„Ово није више само питање правде. Ово је питање да ли смо ми пристали и да ли пристајемо да живимо са убицама, злочинцима, киднаперима, а живимо са њима. Нико од њих није пронађен, нити они који су убили и киднаповали наше колеге, нити многе друге на Косову у последњих двадесет година“, поручио је Ничић са места обележавања годишњице нестанка Славуја и Перенића.

Новинари Славуј и Перенић су нестали на радном задатку 21. августа 1998. године у близини села Велика Хоча када су кренули у манастир Свети Врачи у село Зочиште, да ураде запис о повратку отетих монаха.

Са скупа, са места где су Ђуро Славуј и Ранко Перенић последњи пут виђени, затражено је да се расветле убиства Александра Симовића и Момира Стокуће, нестанци Љубомира Кнежевића, Маријана Мелонашија и Мила Буљевића, као и судбине несталих и убијених албанских новинара на Косову Африма Малићија, Енвера Маљокуја, Шефки Попове, Џемаиља Мустафе, Бекима Кастратија, Бардиља Ајетија и Криста Гегаја.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

22.08.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 15:21

Srbija

E ovo je strašno. Srbija.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси