Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Међународно тело за убиства и отмице новинара на КИМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

18. 05. 2018.

Аутор: Живојин Ракочевић Извор: УНС

Међународно тело за убиства и отмице новинара на КИМ

У уторак је између Зочишта и Велике Хоче код Ораховца седми пут постављено спомен обележје отетим и несталим новинарима Ђуру Славују и Ранку Перенићу.

Колеге новинари, породице и представници јавног живота, на месту отмице годинама траже да се открије судбина екипе Радио Приштине која је 21. августа 1998. нестала обављајући свој новинарски задатак.

- Када има воље и жеље има и начина да се нешто уради. Није постојала ни воља, ни жеља било којих власти да се сазна истина, рекао је Перо, брат отетог новинара Ђура Славуја.

Новинарима који су кренули у манастир Зочиште да ураде репортажу о монасима које је отела и пустила Ослободилачка војска Косова изгубио се губи сваки траг. На месту где су их, према различитим сведочењима, отели припадници ОВК, Удружење новинара  подиже спомен-обележје на ком на српском и албанском језику пише: „Овде су отете наше колеге новинари: Тражимо их“.

- Власти су потпуно незаинтересоване за све. Еулекс најављује завршетак своје мисије, а није урадио ништа када су убијени и отети новинари у питању. Можда им је то био и посао, да им учинак буде нула. Ми знамо шта да радимо, зато питамо - ко су отмичари, ко су убице, рекао је председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић.

Непознати починиоци шест пута руше спомен обележје, а полиција никада није пронашла одговорне. Последњи пут табла је срушена 13. фебруара, а на место обележја донесене су веће количине костију животињског порекла.

Спомен обележје новинарима Славују и Перенићу постало је једно од најчешће рушених и обнављаних у нашем времену.

- На овом месту се јасно види да су они који су одговорни за отмице близу нас. Али ми нисмо немоћни јер шаљемо поруку новинара Срба и Албнаца. Данас УНС, НУНС, Асоцијација новинара Косова и Синдикат новинара Србије шаљу захтев Европској федерацији новинара да усвоји резолуцију против некажњивости злочина над новинарима.Тражимо да се Специјално тужилаштво и суд за ратне злочине на Косову својим мандатом баве и случајевима отмица и убистава новинара, истакао је генерални секретар Удружења новинара Србије (УНС) Нино Брајовић.

УНС је упорно инсистирао на истрази овог случаја, а у међувремену су истраживања показала да је овај први случај отмице и нестанка новинара врх леденог брега и да је, према расположивим подацима, до сада страдало, нестало и отето петнаест новинара, Срба и Албанаца.

Нико није одговарао ни за један случај, а поступци су обустављени или је на новинарска инсистирања одговорност пребацивана са УМНИКА на ЕУЛЕКС, на косовске истражне органе и на недостатак доказа.

Постављању плоче у уторак присуствовао је амбасадор Јан Брату, шеф Мисије ОЕБС-а на Косову који је истакао да је један од услова помирења откривање отмичара и убиства новинара и остварење правде која би помогла њиховим колегама и породицама. Он је истакао улогу Комисије за истрагу убистава новинара у Србији и подржао оснивање сличног органа на Косову и Метохији.

- Славуј и Перенић нису били борци, они су радили у тешким условима и имали су задатак да извештавју о ситуцији која се тада дешавала. Посвећени смо томе да се њихов случај истражи. Важно је да будемо овде све док се ствар не истражи, рекао је амбасадор Брату, први високи међународни званичник који је дошао на место отмице новинара.

У последњих неколико година покренута је снажна иницијатива да се оформи комисија која ће се посебно бавити убиствима, отмицама и нестанком новинара на Косову и Метохији.

Веран Матић је пренео искуства београдске Комисије за истрагу убистава новинара и нагласио да се од фебруара прошле године „размишља како је могуће направити атмосферу да истраживање петнаест случајева убистава и нестанка новинара буде отворено системски са веома јасном вољом и жељом свих актера. Биће веома важан ангажман наших удружења да заједно радимо на стварању међународног тела које би вршило притисак на тужилаштва, и косовско и српско“, истакао је Матић и додао да некажњивост није била предмет пажње ни међународних организација.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси