Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Протести српских и албанских новинарских удружења у Грачаници и Приштини, поводом 3. маја
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

03. 05. 2018.

Извор: УНС

Протести српских и албанских новинарских удружења у Грачаници и Приштини, поводом 3. маја

У Грачаници је у организацији Удружења новинара Србије (УНС) на Косову, одржан протест новинара поводом 3. маја Светског дана слободе медија. Подршку српским колегама пружили су и представници Асоцијације новинара Косова (АНК), која окупља новинаре Албанце. Са протеста у Грачаници новинари су се упутили ка Приштини где су присуствовали протесту АНК-а.

„И овај 3. мај као и претходних година дочекујемо слично. Угрожена је наша медијска слобода, угрожена су наша права на нормалан рад. То није ништа ново као што није ново да и овај 3. мај они који су одговорни за отмице и убиства наших колега дочекују на слободи. Такође, остали су непознати и непроцесуирани они који су нам до сада шест пута рушили плочу на месту где су отети Ђуро Славуј и Ранко Перенић 1998. године“, поручио је са протестног скупа у Грачаници председник УНС-а на Косову Будимир Ничић.

Он је поводом 3. маја Светског дана слободе медија затражио да Специјални суд за ратне злочине (прим.нов. са седиштем у Хагу) убијене и нестале новинаре третира као посебне случајеве.

„Захтевамо да Тужилаштво у Приштини и ЕУЛЕКС покрену истраге о отмицама и убиствима који нису у мандату Специјалног суда и о томе благовремено извештавају јавност као и да полиција, тужилаштво и суд у Приштини истраже и процесуирају све нападе на новинаре и њихову имовину протеклих година”, рекао је Ничић.

Један од захтева УНС-а на Косову је и да косовске институције поштују Закон о употреби језика на Косову и обезбеде превод на свим догађајима које организују, а посебно у Скупштини Косова и то све време трајања седница а не само кад су у скупштинској сали посланици Срби.

У име АНК-а на скупу у Грачаници говорио је Петрит Чолаку који је рекао да је дошао на протест у Грачаницу да би се једним гласом поручило да некажњивост, претње и напади на наше колеге морају престати а менаџери и власници медија морају да мењају услове рада.  

Он је рекао да се његово удружење залаже „за истраге у случајевима убистава и нестанка колега од 1999. па до последњег случаја 2005. године“.

„Апатија институција у Приштини мора да се заврши и да се у овим случајевима примени озбиљна истрага“, рекао је Чолаку.

Након Грачанице протестни скуп новинара одржан је и у Приштини у организацији АНК-а.

Председник УНС-а на Косову Будимир Ничић поновио је захтеве и на скупу у Приштини и најавио одржавање протеста испред Скупштине Косова уколико се настави са неприменом Закона о употреби језика у косовским институцијама и у том правцу затражио подршку колега Албанаца.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

04.05.

2018.

anonymous [нерегистровани] у 07:15

ПРАВИ НАЧИН

Може само да радује ово заједничко окупљање српских и албанских новинара у Грачаници и Приштини поводом Светског дана слободе медија.Скупови су показали да су им проблеми слични и да заједно и уједињени могу да пошаљу снажнију поруку свима којима не одговарају слободни новинари и медији.Чини ми се да би и политичари на примеру мовинара могли да извуку поруке и поуке за своје даље преговарање између Београда и Приштине у Бриселу, али и не само у Бриселу, јер и српски и албански народ на овим просторима у животној свакодневници муче слични проблеми.А новинарима порука да се чешће окупљају заједно а не само поводом Светског дана слобода медија.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси