Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Симић о бојкоту КоССева: Јесте ли приметили да је дебата завршена? Ничић: Овакво игнорисање новинара незабележено у новијој историји
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

22. 11. 2017.

Извор: Коссев

Симић о бојкоту КоССева: Јесте ли приметили да је дебата завршена? Ничић: Овакво игнорисање новинара незабележено у новијој историји

"Ја да сам на месту КоССева, ја бих се питао како је могуће да Српска листа сарађује са преко 270 медијских кућа, а нема сарадњу само са вама".

"Ја нисам видео регистрацију како се водите" - део је одговора шефа канцеларије Српске листе за сарадњу са медијима и цивилним друштвом, посланика у Скупштини "Републике Косово", председника Комисије за права, интересе заједница и повратак косовске скупштине и председника Надзорног одбора Мреже Мост у систему Републике Србије, Игора Симића, који је дао на питање зашто месецима не одговара на телефонске позиве и писане упите редакције КоССев портала.

Он је данас затражио и да закажемо састанак са Српском листом управо писаним путем - мејлом, како бисмо добили одговор, а на додатна питања није желео да одговори. Симић је два пута поновио да "не одговара мимо протокола" и да је данас "направио изузетак".

Српска листа свакодневно игнорише новинаре, ово није забележено у новијој историји. Комуникација се свела на саопштења у којима се неретко отворено износе неистине, које нажалост поједини медији преносе не проверавајући наводе - тврди први човек УНС-а на Косову и Метохији, Будимир Ничић. 

Симићу смо поставили питање током округлог стола који се одржавао у Северној Митровици.

На питање - зашто господине Симић, као шеф канцеларије Српске листе за сарадњу са медијима и цивилним друштвом, не одговарате на наше позиве и мејлове од средине јула до данас, овај представник за комуникацију с јавношћу је одговорио:

Симић упознат са статусом ЦРЗ-а

Игор Симић је током 2011. године потписао два уговора о раду управо са НВО "Центар за развој заједница" која је и покренула и уређује портал "КоССев", те му је тако познат правни статус ове организације. Центар за развој заједница је напустио након што је основао такође невладину организацију "Синергија".

Новинари редакције КоССев портала чланови су Удружења новинара Србије, Независног удружења новинара Србије, а за мање од четири године постојања портал КоССев је постао један од водећих медија на српском језику на Косову и Метохији. 

Информације о статусу КоССева и цивилној организацији "Центар за развој заједница", чији је запослени у прошлости Симић био, јасно су истакнуте и на самом сајту КоССев портала. 

Као представник информативне службе ГИ СДП "Оливер Ивановић" Игор Симић редовно комуницирао са КоССевом али и затражио да КоССев "коригује" извештавање 

Такође је као некадашњи представник службе за информисање ГИ СДП "Оливер Ивановић" - Игор Симић одговарао редовно на питања КоССева и обавештавао КоССев о активностима његове тадашње странке.

У том периоду је нашој редакцији 28. јануара 2015. из службе за информисање ГИ СДП послат и званичан захтев у којем се ова служба захваљује на "редовном, коректном, и професионалном извештавању" са суђења Оливеру Ивановићу, али и захтевају у име ове странке, као и у име "адвоката одбране" да КоССев "коригује начин праћења суђења".

"Конкретно, сматрамо да стенографско извештавање из суднице које обухвата таксативно извођење питања адвоката и одговора сведока, омогућава да сведоци, који ће се појавити у току процеса, припреме своје изјаве, па ће тако припремљени отежати рад адвоката одбране у процесу доказивања истине о невиности господина Ивановића и осталих оптужених," навела је тадашња информативна служба странке Оливера Ивановића коју је представљао Игор Симић. 

Суђења Оливеру Ивановићу била су јавна. Штавише, КоССев никада није "стенографски" извештавао. 

У одговору служби ове странке, уредница портала је назначила да се ради о грубом покушају мешања у уређивачку политику и покушају цензуре.

"Прво, никада не одговарам на питања која су мимо протокола која су постављена, јер сматрам да то није ред. Али ћу, ево, овом приликом направити изузетак. Ја да сам на месту КоССева, ја бих се питао како је могуће да Српска листа сарађује са преко 270 медијских кућа, а нема сарадњу само са вама. Значи, ја да сам уредник тог портала, или шта је већ 'невладина организација', заиста не знам, ја нисам видео регистрацију како се водите, ето то је моје питање за вас. И опет кажем, ово је први пут да сам икада направио изузетак да мимо дневног реда дајем одговор на нека питања.“

Како је Симић на питање одговорио питањем, новинарка КоССев портала покушала је да поново постави питање, међутим, организатори су затражили да разговор са Симићем наставимо након догађаја, објашњавајући да "ускоро почиње наредни догађај у истим просторијама и да округли сто морају што пре да закључе".

Симић: "Мишко, требао сам ти нешто?"; "Мишко, завршена је дебата"

Пошто је догађај завршен, новинарка КоССев портала поново је покушала да добије одговор од Симића. Ево како је текао разговор:

КоССев: Господине Симићу да наставимо где смо стали...

Симић: ...Завршена је дебата. Јесте ли приметили да је завршена дебата?

КоССев: Да јесам, али ја имам питање, а Ви сте мени поставили питање, па бих сада искористила прилику...

Симић: ...Само пошаљите мејл и захтевајте састанак.

КоССев: Али Ви нама не одговарате на мејлове. Ни на један мејл не одговарате већ четири месеца.

Симић: Мишко, требао сам ти нешто (обраћа се организатору, прим. ред.)?

КоССев: Дакле, не желите више ништа да коментаришете од онога што сте већ рекли?

Симић: Мишко, завршена је дебата.

Симић није даље желео да коментарише ниједно питање и наставио је да разговара са једним од организатора догађаја.

Подсетимо, последњу изјаву коју је Игор Симић дао нашем порталу била је током његовог одборничког мандата у Скупштини општине Северна Митровица, 2016. године, када је потврдио и коментарисао свој прелазак из ГИ СДП Оливера Ивановића у Српску напредну странку. Након што је именован за шефа за сарадњу са медијима, Симић од тада није одговорио ни на један телефонски позив, нити упит писаним путем. 

Ничић: Српска листа свакодневно игнорише новинаре, ово никада забележено у новијој историји

И док високи политички званичник Српске листе али и стручњак за медије како га је поставила Влада Србије, препоручује уредништву КоССева да се запита како то да Српска листа комуницира са "више од 270 медија" а само са КоССевом не, председник Удружења новинара Србије са Косова и Метохије и аутор независне ауторске емисије "Слободно српски", Будимир Ничић, тврди да је управо понашање представника Српске листе према новинарима, медијским кућама и самим грађанима "незабележено у новијој историји" управо због њиховог игнорисања "већине медија и новинара", те да Српска листа то ради "свакодневно".

Он подсећа на недавну изборну кампању у којој су, како тврди, из Српске листе апсолутно игнорисали све медије: 

Соврлић: Недостатак комуникације Српске листе са независним медијима.

Не може, каже, да прећути то да не постоји довољна комуникација представника Српске листе са независним медијима: 

"Ипак не могу да прећутим то да не постоји комуникација Српске листе са независним медијима. Она се углавном води путем саопштења. У прилог томе говори и чињеница, а не морам да говорим само из свог искуства, или искуства КоССева - нико од медија није успео да доведе на дебату кандидате за градоначелнике Српске листе, осим господина Светислава Ивановића који је учествовао на изборима у Новом Брду."

"Никада се у последњих двадесетак година није десило да једна политичка партија, посебно она која је део власти, у потпуности игнорише већину медија и новинара, а Српска листа то ради свакодневно. Имали смо недавно изборну кампању у којој су апсолутно игнорисали све медије - нигде нису гостовали, представили свој програм, одговарали на питања новинара. Једноставно, сматрају да не треба да новинарима дају изјаве, да не треба да гостују у емисијама, него да је довољно да пишу некаква саопштења у којима неретко отворено износе неистине, које нажалост поједини медији преносе не проверавајући наводе."

Као најновији пример изнео је саопштење Српске листе о томе да се Страхиња Спасић из Клокота повукао из изборне трке, што се, како Ничић наглашава, испоставило као "чиста лаж".

"Нашем Удружењу се свакодневно јављају колеге новинари који имају проблем са представницима Српске листе који не желе да говоре за медије и ускоро ћемо имати састанак са свим новинарима како бисмо покушали да пронађемо решење за овај проблем. Оваквим понашањем не само да новинарима и медијима отежавају рад, него понижавају и да се изразим слободније - пљују у лице и самим грађанима, па и онима који су гласали за њих," нагласио је Ничић.

Ничић подсећа да су представници власти обавезни да јавности полажу рачуне шта и како раде, али и додаје:

"Међутим, у Српској листи очигледно да сматрају да им се овако може и да су им довољни поједини медији који слепо преносе њихова саопштења. Одговорни политичари се тако не понашају."

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси