Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Како се ТВ Мост (не)сналази у предизборној кампањи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

20. 10. 2017.

Аутор: К. К. Извор: УНС

Како се ТВ Мост (не)сналази у предизборној кампањи

Кампања политичких партија за локалне изборе на Косову, заказане за 22. октобар, данас се завршава. На то како ТВ Мост, један од најгледанијих медија на српском језику на Косову и Метохији извештава, са линковима ка текстовима на сајту и спотовима политичких партија које емитује, уз притужбе УНС-у, указало је неколико тамошњих новинара, који нису желели да буду јавно именовани.

Сагласни су да ова телевизија, која ради у оквиру Мреже Мост и финансира се новцем пореских обвезника Србије, извештава једнострано, пристрасно,  води кампању у корист „Српске листе“ коју подржава Влада Републике Србије.

Уредница ТВ Мост Љиљана Јанковић у разговору за УНС одбацила је оптужбе и рекла да се овај медиј не сврстава ни на једну политичку страну. Она је рекла да је „ТВ Мост“ пре кампање објавила позив свим политичким актерима да се јаве за оглашавање, али да се на позив одазвала само 'Српска листа'“.

Друга страна

У току изборне кампање на ТВ Мост не може се чути друга страна, односно страна супротстављена ’Српској листи’, нема дијалога и гостовања представника других политичких странака, пожалиле су се колеге УНС-у.

На питање шта мисли о овим тврдњама, председник УНС-овог огранка Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) Будимир Ничић каже да лично сматра да ТВ Мост Кодекс и основна правила новинарства крши свакодневно, а не само у изборној кампањи.

„Више пута сам указивао да уредништво ТВ Мост не уме, неће или не сме да ради свој посао и да сам и лично више пута био жртва њиховог непрофесионалног рада. И поред тога што на ТВ Мост раде људи који су професионалци и знају шта је новинарство и која је улога медија и новинара, нажалост, то се у пракси не види. Да ли то има везе с тим што је званичник 'Српске листе', који је и посланик те листе у Скупштини Косова, истовремено и председник Надзорног одбора Мреже Мост у оквиру које функционише ТВ Мост и што је седиште директора те Мреже у Канцеларији за КиМ у Београду, не знам“, рекао је Ничић.

У уторак је на порталу ТВ Мост објављена вестДа ли Ивановић са КФОР-ом и Приштином договара окупацију севера КиМ?“.

Уредништву ТВ Мост, колеге које су УНС-у указале на вест, замерају што нису навеле аутора текста, извор информације, немају одговор друге стране, а читаоцима сугеришу да је сусрет организован „уз помоћ Приштине“ и да „постоји интерес неких политичких партија да на северу КиМ дође до пораста напетости“.

Главна и одговорна уредница ТВ Мост Љиљана Јанковић, са друге стране, каже да није сагласна са примедбама и да ТВ Мост не ради за једну, а против друге стране.

„У тој вести објавили смо фотографију која потврђује да се догађај десио. То није неистинита вест и није кампања. Нисмо објавили одакле нам информација јер новинар није дужан да наведе извор, он може да га заштити ако сматра да је потребно. Ми смо телевизија, не политичка партија и не сврставамо се ни на једну страну“, рекла је Јанковић.

Спотови 

На ТВ Мост и ТВ Пинк претходних дана емитовани су предизборни спотови „Српске листе“. 

У спотовима се Драгиша Маловић и Драган Јаблановић, кандидати за председнике општина Звечан и Лепосавић, оптужују што су "мајке и очеви на Косову отпуштани са посла јер подржавају Српску листу, Владу Републике Србије и јединство Срба на Косову и Метохији", да су "запостављали Србе, а градили у Албанији". Кандидат за градоначелника Северне Митровице Оливер Ивановић повезује се са догађајем у којем је „рођени брат кандидата са његове листе, избо ножем младића који је потом преминуо“, а, како се наводи, „Ивановић није заплакао за овим убиством, али је зато могао 15 дана да плаче за својим фолксваген пасатом“ који је изгорео у подметнутом пожару.

Новинарска удружења (НУНС, НДНВ, АНЕМ, ЛП и АОМ) осудила су “прљаву кампању ТВ Мост и Пинк“, на шта је ТВ Мост одговорила да „није креатор спотова и није одговорна за њихов садржај“.

Ова телевизија најаву Оливера Ивановића да ће се због емитовања спота жалити Независној комисији за медије окарактерисала је као „непримерен притисак на медиј“, а главна уредница Љиљана Јанковић за УНС је додала и да је „ТВ Мост пре кампање објавила позив свим политичким актерима да се јаве за оглашавање, али да се на позив одазвала само 'Српска листа'“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси