Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Приштина: Скуп о нападима и притисцима на новинаре без српских новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

21. 06. 2017.

Извор: kossev.info

Приштина: Скуп о нападима и притисцима на новинаре без српских новинара

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Косову оштро је данас протестовало због одлуке Канцеларије главног тужиоца на Косову да, како наводе, изостави и онемогући учешће представника медија на српском језику и овој новинарској асоцијацији на данашњем округлом столу о кривичним делима над новинарима, који се одржава у Приштини.

На ову тему прилику да дискутују добили су само представници косовских тужилаштава, новинарских и медијских организација косовских Албанаца и представници ОЕБС-а, тврде из српског удружења.

У ОЕБС-у су потврдили да су са скупа изостали чланови Удружења новинара Србије, али су истакли да ОЕБС није организатор, већ да је само дао подршку одржавању скупа. Управо је ОЕБС, видевши да на списку учесника нема српских новинара, саветовао тужилаштво да се позове Удружење новинара Србије. Није било коректно искључити Удружење новинара Србије које је регистровано и активно на Косову​, навео је портпарол, Сенад Шабовић.

На дневном реду овог скупа се управо разговара о нападима и притисцима на новинаре који су пријављени тужилаштву. До објављивања ове вести нисмо успели да успоставимо контакт са Канцеларијом главног тужиоца.

Позив председнику УНС-а на Косову, Будимиру Ничићу, и малом броју представника српских медија стигао је 17 сати пре одржавања догађаја, а заправо после истека датог рока за пријављивање учешћа. Позив им је електронском поштом послат синоћ, у 19.22 и садржао је јасну напомену да учешће може да се пријави тога дана до 16 сати - скоро три и по сата после рока, објаснили су у ДНКиМ.

"УНС са својим огранком на Косову сматра да изостављање релевантних организација попут наше, која окупља више од 100 новинара и медијских радника на Косову, као и представника медија на српском, представља флагрантну дискриминацију, коју је овог пута спровела Канцеларија главног тужиоца Косова, уз подршку ОЕБС-а," истакао је ДНКиМ.

Истовремено, српски новинари су упозорили да нема никаквог напретка у истрагама убистава и киднаповања новинара и медијских радника на Косову и да УНС има евиденцију за седам убијених и несталих колега који су извештавали за медије на српском, као и за шест убијених новинара који су радили су за косовске медије на албанском језику. 

Шабовић: ОЕБС није организатор, затражио да учествују и српски новинари, није коректно искључити УНС регистрован на Косову

У разговору за КоССев, портпарол ОЕБС-а, Сенад Шабовић, потврдио је да српски новинари нису били позвани, али и да догађај није организовао ОЕБС:

"По мојим сазнањима то је тачно. Не знам који су тачни разлози зашто српски новинари нису позвани. Оно што желимо ми да нагласимо јесте то да је ОЕБС само пружио подршку организацији скупа, а да је организатор Канцеларија јавног тужиоца. Дакле, она је, као организатор одлучивала по панелима и учешћу на скуповима."

Шабовић је истакао такође:

"Слажемо се са констатацијом у саопштењу које је издало Удружење. Није било коректно искључити Удружење новинара Србије које је регистровано на Косову. Сматрамо да не постоји ваљан разлог за искључивање једног удружења које је активно и регистровано на Косову."

Из ОЕБС-а су објаснили и да су, видевши да се на списку учесника скупа о медијима Канцеларије косовског тужилаштва не налазе српски новинари - чланови удружења новинара Србије на Косову, саветовали организатора да позову и ово удружење, што би управо могао бити разлог зашто је позив српским новинарима стигао после рока за пријаву.

Још увек без одговора из Канцеларије косовског тужилаштва

Шта је био мотив за Канцеларију косовског тужилаштва и како објашњавају селективно позивање и како коментаришу оптужбе на свој рачун о дискриминацију новинара, до објављивања ове вести из ове канцеларије нисмо успели да сазнамо.

На доступне бројеве телефона Канцеларије тужилаштва Косова са званичне Интернет странице тужилаштва није се нико јављао, а у међувремену смо упутили и питања писаним путем, затраживши да потврде истинитост навода Удружења новинара Србије и објасне разлоге зашто су чланови овог удружења позвани након што је истекао рок за пријављивање учесника овог округлог стола.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси