Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Косово: Српским медијима шаљу саопштења само на албанском
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

25. 02. 2017.

Извор: Танјуг

Косово: Српским медијима шаљу саопштења само на албанском

Српским медијима на Косову већина централних институција у Приштини шаље позиве и саопштења искључиво на албанском језику, кршећи притом Закон о употреби језика, по коме је српски један од два службена језика, јавља Радио КиМ.

Већина докумената које издају различите службе у Приштини су на погрешно исписаном српском језику, истиче тај радио из Чаглавице.

Српски новинари и њихово удружење на Косову све гласније протестују због кршења права на језик на догађајима на којима нема обезбеђеног превода на српски.

У емисији "Договор!?" овог радија, новинар портала "Грачаница онлајн" Иван Миљковић каже да таквих проблема није било ранијих година када је Унмик администрација организовала конференције за новинаре.

Он каже да су, упркос постојању Повереника за језике при Влади Косова, овлашћења те институције ограничена.

"Они могу да уложе жалбу, али је питање да ли ће те жалбе неко да усвоји. Проблем је што се закон не примењује“, каже Миљковић.

Професорка српског језика и књижевности у Економско-трговинској школи у Лапљем Селу Ивана Арсић сматра да је већи проблем "шта ће се десити са нама", а не са српским језиком на Косову.

"Ако ми дозволимо да нам други намеће свој језик, ми ћемо дозволити да наш језик полако нестаје из тих институција. Дозволићемо да албански буде један једини службени језик. Увек треба реаговати. Очигледно да то неко намерно ради, није то случајно и није зато што не знају српски језик него зато што је намера потиснути српски језик", каже професорка Арсић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси