Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Канцеларија ЕУ прекасно сазнала да на конференцију о слободи медија нису позвани српски новинари
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

04. 02. 2017.

Извор: УНС

Канцеларија ЕУ прекасно сазнала да на конференцију о слободи медија нису позвани српски новинари

Канцеларија Европске уније на Косову није била упозната са пропустима у организацији конференције на којој се говорило о слободи медија, притисцима и безбедности новинара на Косову, a на коју нису били позвани српски новинари, навела је у обраћању Удружењу новинара Србије портпаролка Динка Живаљ.

“Нажалост нисмо били упознати с пропустима док није већ било прекасно, јер је догађај био организиран од стране Удружења новинара Косова. ЕУ јасно захтјева од свих проведбених партнера да у потпуности поштују све законе, укључујући и Закон о употреби језика, те тражи да сви релевантни дионици буду позвани на догађаје које подржава ЕУ. Тражит ћемо очитовање од организатора и учинити што год можемо да се овакви пропусти не понове”, стоји у допису који је Живаљ послала Удружењу новинара Србије. 

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије протестовали су јуче јер колеге из српских редакција нису биле у прилици да заједно са албанским новинарима говоре о слободи медија, притисцима и безбедности новинара на конференцији у Приштини, коју је подржала Канцеларија Европске уније, јер нико од српских новинара није био позван.

Конференција "Слобода медија и безбедност новинара на Косову", одржана је јуче, а присуствовали су јој премијер Иса Мустафа и портпаролка ЕУ мисије на Косову Динка Живаљ. Организатор, Асоцијација новинара Косова, није позвао српске редакције и новинаре нити је предвидео превод догађаја на српски језик.

„Не постоји посебан разлог, у питању је грешка. Ја се овом приликом извињавам српским медијима у име организације", рекао је у изјави за КИМ радио Петрит Чолаку, члан Асоцијације.

УНС и ДНКиМ у свом реаговању указали су да на Косову постоји више од 30 српских медија, да у свом чланству УНС има више од 120 чланова и затражили од Канцеларије ЕУ на Косову да реагује на свакодневно кршење Закона о употреби језика и да не подстиче дискриминацију на догађајима које подржава.

Коментари (2)

Остави коментар
уто

07.02.

2017.

anonymous [нерегистровани] у 18:59

ФОЛИРАЊЕ

И портпаролка Динка и новинар Чолаку се фолирају са својим извињењима.Каква грешка и пропуст, какви бакрачи, јер нисмо деца па да им верујемо.Што су наумили то су и урадили и скуп одржали без српских новинара.УНС би требао да им одговори да не прихвата извињење.

Одговори
пон

06.02.

2017.

коста д [нерегистровани] у 21:42

не звани без (посебног) разлога

На конференцију "Слобода медија и безбедност новинара на Косову", "без посебног разлога" не позивају оне новинаре чије су слобода рада и лична безбедност најугроженији. Ако им разлог за позив није сврха конференције "Слобода медија и безбедност новинара на Косову", не знам шта им требаше конференција.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси