Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Српска листа тражи поновни избор директора РТК2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

21. 05. 2016.

Извор: www.rtv.rs

Српска листа тражи поновни избор директора РТК2

Кандидат за директора канала на српском језику Радио-телевизије Косова (РТК2) Дарко Димитријевић упутио је отворено писмо Борду РТК у којем је навео низ нерегуларности у процесу избора директора овог програма и затражио поништавање поступка.

Поводом овога огласила се и Српска листа која је у саопштењу затражила од надлежних институција које су укључене у процес избора директора РТК2 да га учине транспарентним и да поштују све процедуре које су предвиђене законом.

"Ми се, као и до сада, залажемо за апсолутно поштовање процедура и закона у свим процесима, па самим тим и око избора директора РТК2, те уколико се недвосмислено установи тачност навода у писму, у потпуности подржавамо иницијативу да се целокупан процес врати на почетак", навела је Српска листа.

Димитријевић је у писму упућеном председнику Борда Радио телевизије Косово Исмету Беџетију навео између осталог да се Закон о РТК не поштује указујући, како је навео, на флагрантне примере кршења овог закона, у процесу избора новог директора који је у току.

Димитријевић је навео да је процес избора директора РТК 2 канала потпуно нетранспарентан и да није објављено ко су кандидати а да је избор Радне групе, која према закону врши селекцију и предлаже борду најмање два кандидата за директора РТК2 канала, извршен на начин који не доликује ни једној јавној установи која троши новац грађана.

Борд РТК је прекршио закон јер је изабрао Радну групу где нема ни једног медијског експерта, нити представника репрезентативних организација цивилног друштва, навео је Димитријевић у писму.

"Осим Генералног директора РТК, Ментора Шаље, сви чланови комисије се баве неким другим пословима, двојица су музичари, један је власник кафића, један је запослен у ИОМ, а члан Радне групе је и Младен Станковић саветник министра у Влади Косова Далибора Јевтића", стоји у писму.

Димитријевић је изразио наду да ће због кршења закона бити поништен читав процес избора директора РТК2 оценивши да овакав избор представља "насиље над правом и законом о РТК".

Писмо је прослеђено генералном директору РТК, Комисији за медије у Скупштини Косова, парламентарној групи Српска листа, Мисији ОЕБС на Косову, Амбасади САД на Косову.

Огласио се и председник УНС на Косову Будимир Ничић изјавом, да ако су наводи из писма Димитријевића тачни, најмање што треба да се уради је да председник Борда поднесе оставку и да надлежни органи покрену истрагу и утврде кривичну одговорност свих који су у овом процесу свесно или несвесно прекршили закон.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси