Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и ДНКиМ: Јоксимовић кочи стварање независног српског ТВ канала на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

16. 09. 2015.

УНС и ДНКиМ: Јоксимовић кочи стварање независног српског ТВ канала на Косову

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) подржавају наводе из извештаја заменика премијера Косова Бранимира Стојановића да је прекршен Устав Косова приликом формирања канала на српском језику. Уместо независног телевизијског канала на српском језику који би сигналом покривао читаву територију Косова српски народ добио је земаљски канал РТК 2 под финансијском и уређивачком контролом јавног сервиса Косова.

УНС и ДНКиМ сматрају да је невероватно да се директор РТК 2 Жарко Јоксимовић, уместо залагања за успостављање јавног сервиса и уређивачки самосталног канала на српском језику, залаже за супротно и обрачунава са онима који указују на нерегуларности. Наводе из извештаја Јоксимовић је назвао неистинама јер “руководство РТК2 није приуштило прилику Стојановићу да, сликајући се са нападнутом новинарском екипом, политизује поменути случај”, устврдио да је РТК 2 професионалнији и објективнији од многих медија на Косову, као и да “не постоји ниједан аргумент за тврдњу да наш рад има штетне последице по функционисање било којих поготову приватних медија на Косову”.

УНС и ДНКиМ подсећају да је директор РТК 2 поводом физичког напада и малтретирања новинара РТК 2 и РТС-а у Приштини из јануару ове године, вршио притисак на новинаре којима је надређен да не говоре о нападу.

УНС и ДНКиМ указују да нападачи до данас нису откривени упркос телевизијском снимку који постоји и да је улога медија управо да притиском јавности утиче на рад надлежних, откривање и кажњавање нападача.

УНС и ДНКиМ упозоравају да се ради о дугорочној штети коју РТК 2 наноси српској медијској заједници на Косову, имајући у виду да упркос законској обавези и милионском буџету не подржава програме независних продукција и медија на српском језику, преузима њихове кадрове и уместо новинарства промовише политичку једностраност, претварајући се у јавно гласило појединаца из политичког живота.

УНС и ДНКиМ истичу да није могуће ни развијати независни ТВ канал на српском језику када се јасно види да генерални директор Радио телевизије Косова Ментор Шаља уместо успостављања јавног сервиса, води политику и тражи да новинари предано раде “на изградњи државе Косово”. 

УНС и ДНКиМ понављају да независни канал на српском језику мора да има властити Управни одбор који бира директора, седиште у Грачаници, као и да морају постојати законски механизми који ће гарантовати независне финансије, управљачку, уређивачку и програмску политику.

УНС и ДНКиМ још једном позивају директора РТК2 да не кочи стварање независног српског канала чије је право и неопходност постојања признато и у међународним документима.

Грачаница и Београд, 16. септембар 2015.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси