Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС и ДНКиМ: По четврти пут постављена спомен плоча несталим колегама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

27. 05. 2015.

Извор: УНС

УНС и ДНКиМ: По четврти пут постављена спомен плоча несталим колегама

На путу између Велике Хоче и манастира Зочиште, данас су представници Удружења новинара Србије (УНС) и њиховог огранка Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) по четврти пут поставили спомен плочу несталим и убијеним колегама.

Спомен плоча је постављена поред пута, на месту где су 1998. године нестала два новинара Радио Приштине, Ђуро Славуј и Ранко Перенић о чијој се судбини ни данас не зна ништа. На табли је, на српском и албанском језику, исписано - "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их."

Са места где је спомен обележје данас по четврти пут постављено генерални секретар УНС-а Нино Брајовић казао је да ово новинарско удружење и данас тражи од надлежних тужилаштава да покрену истрагу и пронађу оне који су киднаповали све колеге новинаре како српске тако и албанске националности.

“Свима којима смета ова порука “Тражимо их” и коју морамо четврти пут да постављамо на овом месту где су пре 17 година отети Ђуро Славуј и Ранко Перенић поручујемо “Наћи ћемо их”! А они који су их киднаповали су овде негде близу нас али је рука правде далеко од њих зато што су они, чија је дужност да пронађу киднапере и да их казне, или њихови јатаци или неспособни или су застрашени или корумпирани”, казао је Брајовић.

Председник ДНКиМ Будимир Ничић напоменуо је да је на данашње постављање плоче несталим новинарима позвано више од 20 амбасадора на Косову као и представници ЕУЛЕКС-а и ОЕБС-а  али да се нико том позиву није одазвао.

“Што се тиче ове табле коју смо данас поставили, ово је у ствари табла коју смо ми прошле године поставили, а потом је пронашли порушену у непосредној близини само пар дана након што је постављена. Када смо ову таблу пронашли на око 50 метара од места где смо је поставили пронашли смо и одговор на питање које годинама тражимо а то је: зашто годинама ништа не знамо о Ђури Славују и Ранку Перенићу а одговор је очигледан - зато што се нико тиме  није бавио. Да су претражили ову шуму можда би пронашли још неке трагове који воде до наших колега. Очигледно је да је тај етнички терет превише тежак да би се са њим у глави чешљала ова шума.Онај који ову таблу уклања њему очигледно савест није мирна”, рекао је Ничић.

Постављање плоче несталим новинарима надгледали су припадници КФОР-а и Косовске полиције.

Плоча је рушена уназад три године, убрзо по постављању. Косовска полиција и други надлежни до сада нису открили ко је и зашто рушио плочу.

Пре постављања плоче несталим новинарима представници УНС-а и ДНКиМ-а срели су се са замеником председника општине Грачаница Љубинком Караџићем и председницом СО Грачаница Бранкицом Костић и обишли локацију у Грачаници на којој је УНС-у додељено земљиште за изградњу Новинарског дома од стране општине Грачаница.

У Дому културе у Гораждевцу у послеподневним сатима биће отворена изложба фотографија Бранка Белића и представљена фото-монографија "Лица" у којој се преплићу познати ликови новинара, сликара, глумаца, политичара...

Фото: УНС

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси