Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Са радионица о медијској писмености: Проверавајте извор информација и критички промишљајте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

24. 10. 2024.

Аутор: Јелена Марковић Извор: УНС

Са радионица о медијској писмености: Проверавајте извор информација и критички промишљајте

„Проверавајте ко вам саопштава информацију на интернету и друштвеним мрежама и критички промишљајте зашто вам саопштава ту информацију“, истакли су предавачи на радионицама о значају медијске писмености које су одржане у Косовској Митровици и Лапљем Селу.

Главни и одговорни уредник Ким радија Горан Аврамовић нагласио је да иако дезинформације нису новост и непознаница, проналазак интернета и других технолошких могућности створио је нове путеве за њихово ширење.

„То су информације које није могуће потврдити, информације које најчешће немају други извор и које долазе са неуобичајених веб адреса. Такође, те приче таргетирају емоције, пре него што су засноване на чињеницама и то су вести које не пишу професионалци” говорио је Аврамовић приближавајући ученицима особине дезинформација.

„Када размишљате о томе да ли је оно што сте чули и прочитали у медијима или на друштвеним мрежама истина или не, служите се кључним питањем - зашто ми неко саопштава баш то што ми саопштава, да ли то ради зато што му је стало да ја добијем информацију која је објективно истинита, да ли му је то посао или се иза тога евентуално крију неки други интереси“, нагласио је он.

Поред постављања питања, зашто ми неко саопштава баш то што ми саопштава подједнако је важно питање, истакао је Аврамовић, ко ми саопштава информацију - ко је извор.

„Када знате ко вам саопштава неку информацију онда ћете лако разлучити ‘жито од кукоља' и имати представу да ли у то треба да верујете или не, односно како да се служите том информацијом. Кључне ствари су, понављам зашто ми неко саопштава баш то што ми саопштава и ко је извор те информације“, закључио је он.

Уредница и новинарка Радио Митровице Север Ивана Вановац је такође истакла важност провере извора информација.

“Провера извора информација је пола одрађеног посла приликом провере истинитости објављене информације. Сумња је темељ опрезног информисања и једини циљ јој је да не наседнете на манипулацију. У једном моменту ставља се знак једнакости између медијски писменог човека и човека који је способан да критички промишља”, навела је она.

Вановац је рекла да су друштвене мреже простор грађанског новинарства где свако има право да извештава о ономе што процени да је важно, али грађанско новинарство није професионално новинарство.

“На друштвеним мрежама свако може да пише и нема другу врсту одговорности до ону према самом себи која је део личне етике. Када новинар добије неку информацију неће да је пусти у етар и објави док не провери њену истинитост, док је на друштвеним мрежама то другачије”, навела је она.

Истакла је и да не постоји бољи начин припреме за варење информација од доброг и квалитетног образовања.

Едукативне радионице одржане су за ученике Гимназије Приштина, Економско-трговинске школе и Медицинске школе у Лапљем Селу. Дан касније предавање о значају медијске писмености слушали су и ученици Гимназије Косовска Митровица.

Наредне три радионице о значају медијске писмености УНС ће одржати у новембру. Радионице  организује уз подршку Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на Косову.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси