Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  Репортажи „Костадинце село утуљене радости…“ прва награда на конкурсу „Владимир Влада Ћосић“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

24. 09. 2024.

Аутор: Иван Миљковић Извор: Ризница

Репортажи „Костадинце село утуљене радости…“ прва награда на конкурсу „Владимир Влада Ћосић“

На конкурсу „Владимир Влада Ћосић“ који за класичну репортажу објављену у штампи или на порталима, трећу годину организују „М новине“ из Сремске Митровице, Иван Миљковић уредник и оснивач поратла „Ризница“ из Грачанице освојио је прву награду.

Награда која носи име новинара, уредника и оснивача „М новина“ Владимра Владе Ћосића, Миљковићу је додељена за писану репоражу  „Костадинце село утуљене радости…“

Жири у саставу: Драгорад Радићевић, Жарко Ракић, Зоран Шапоњић, Дејан Ивановић и Драгана Пејовић доделио је највише гласова репортажи о неколицини Срба у селу у Косовском Поморављу у близини административне линије.

„То је тужна и тешка, вешто испричана прича о празним српским селима на Косову и Метохији на самој администативној линији, о животу у неслободи са погледом на слободу, на Србију“, наводи се, између осталог, у образложежу жирија.

„Аутор описује базнађе преосталих Срба у косовском селу Костадинце. Економичном реченицом без стилизације и верним приказом локалног говора, без патетике, без лажног и искреног саучешћа, које и не треба да се отме репортеру и испољи се. За нечији укус, није морало толико да се штеди у приказивању локалних слика, али је и овако прича функционална. Иако тако језички штедљива, садржи и снажне детаље. Један је андрићевски ефикасан: поглед локалног усамљеника на далеко брдо на коме је стационирана „наша војска”, нека његова мутна и нереална нада“…

Друга награда додељена је новинарки и уредници „Вечерњих новости“ Јелени Матијевић за репортажу „У Буињи нема живе душе осим Милана”. То је прича о селу  Буиња у Банији где већ 21. годину живи сам самцат Милан Буинјац.  

Трећа награда припала је Димитрију Радићу, за репортажу „Живот преосталих Срба у Средачкој жупи”.

Награде ће бити уручене у суботу 5. октобра у Хотелу Срем у Сремској Митровици.

Награђену репортажу можете прочитати на линку

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси