Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  В.д. генералне директорке РТК Зана Спахиу поднела оставку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

26. 07. 2024.

Аутор: К. Ковач Настасић Извор: УНС

В.д. генералне директорке РТК Зана Спахиу поднела оставку

Вршилац дужности генералне директорке Радио телевизије Косова (РТК) Зана Спахиу поднела је оставку која ступа на снагу 30. јула, сазнаје УНС.

Спахиу је поднела оставку неколико дана након што је РТК 22. јула у вестима објавио информације из текста сарајевског портала „Слободна Босна“ у којем се косовски медији „Национале“ и „Перископи“ оптужују да их „контролишу Србија и Вучић“.

Текст који је објављен на сајту РТК live су потом делили посланици и активисти странке Самоопредељење.

Како пише портал Косово онлајн, а сазнаје Репортери, Зана Спахиу поднела је оставку након што је одбијен њен предлог за суспензију једног од директора у јавном сервису Риљинда Гервале, који је, према тврдњама уредника вести Јетона Мусљиуа, извршио притисак да се емитује текст "Слободне Босне" о утицају Србије на два косовска медија.

Како је УНС незванично сазнао, емитовање спорног текста политички је утицај Самоопредељења на овај јавни сервис.

У међувремену, наводи Косово онлајн, а пише Репортери, председник Управног одбора РТК Бесник Бољетини истакао је да је формирана специјална комисија за расветљавање случаја емитовања спорног текста.

"Охрабрујем комисију да се што пре позабави овим случајем и да изађе са стручним и објективним извештајем и предложи Управном одбору даље кораке", рекао је Бољетини за Репортери. 

На питање да ли ће Риљинд Гервала бити отпуштен, Бољетини је објаснио да Управни одбор не може предузети ниједну акцију без предлога изабране комисије.

"Имам утисак да се не разумете, ви из спољних система, како функционише одлучивање у РТК. Идеално би било да је као у приватном сектору. Одбор не може предузети ниједну акцију без предлога. У овом конкретном случају, одбор не може ништа да предузме, а да свој посао не обаво већ именована комисија", појаснио је Бољетини.

Управни одбор РТК раније је изразио „жаљење због објављивања чланка у којем су у босанским медијима  апострофирани косовски медији, иако им називе РТК није поменуо ни у једном извештају“.

Навели су да је „Управни одбор РТК озбиљно размотрио објављивање контроверзног чланка у понедељак, 22. јула 2024. године на РТК, преузетог из босанскохерцеговачког медија”, као и да су чланови Одбора изразили забринутост “због овог јасног пропуста и затражили детаљна појашњења од менаџмента“.

„Директорка је обавестила одбор да ће формирати стручну комисију која ће детаљно разјаснити ситуацију и уређивачку одговорност за ову објаву, као и да ће предузети строге мере у складу са законом и интерним актима РТК“, пише у саопштењу.

Након одлуке УО РТК да разјасни уређивачку одговорност, огласио се директор овог јавног сервиса Риљинд Гервала који је навео да сматра да је „Слободна Босна“ озбиљан медиј.

Гервала је поздравио формирање комисије, али је навео да „РТК не може да постане анксиозни медиј, ходајући на прстима да не би никоме сметао“.  

Подсетимо, УНС је, са својим огранком на Косову, јуче реаговао на објављивање текста „Слободне Босне“ у вестима РТК и подсетио да је РТК у протеклом периоду у два наврата упутио извињење и изразио жаљење због садржаја који је пласиран на овом јавном сервису.

УНС је са својим огранком на Косову упозорио да је забрињавајући степен кршења професионалних страндарда на РТК и још једанпут понавио да српска заједница на КиМ, у складу са међународним актима и Уставом Косова, има право и треба да формира независни јавни сервис на српском језику.

УНС је у истом саопштењу подсетио да је РТК је 17. марта ове године поновио лажну вест објављену пре 20 година, да су се тројица албанских дечака утопила у реци Ибар „док су бежала од групе српских младића“.

Ова информација била је окидач за Мартовски погром у ком је страдало 19 људи, протерано 4.000 Срба, а уништено и оскрнављено 39 храмова Српске православне цркве.

Након што је Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком на Косову реаговало на поновљање лажне вести, а најмање педесеторо запослених на каналу на српском језику РТК2 и у српској редакцији РТК1 дистанцирало од спорног текста, РТК ју је изменио наглашавајући да је „коригована након претходне ненамерне техничке новинарске грешке, због чега се извињавају“.

Средином маја, тадашњи генерални директор РТК Шкумбин Ахметџекај рекао је да је објављена вест била „лапсус“ напомињући да је измењена, а да су против одговорног за њено објављивање предузете дисциплинске мере.

Међутим, у измењеној информацији објављеној на порталу РТК изостављено је да је насиље 17. марта 2004. године било усмерено против Срба.

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси