Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Да одговарају аутори поновљене лажи која је била окидач за Мартовски погром Срба на КиМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

18. 03. 2024.

УНС и ДНКиМ: Да одговарају аутори поновљене лажи која је била окидач за Мартовски погром Срба на КиМ

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије протестује због извештавања сајта Радио-телевизије Косова (РТК) на српском језику који кривотвори чињенице и нетачно обавештава јавност о чињеницама о догађају, у светској јавности познатом као Мартовски погром.

УНС и ДНКиМ траже хитно уклањање јучерашње информације у којој РТК већ у другој реченици понавља лажну вест од пре 20 година да су се тројица албанских дечака утопила у реци Ибар „док су бежали од групе српских младића“.

УНС и ДНКиМ упозоравају да је управо ова реченица била окидач за избијање насиља у ком су страдали недужни људи, 39 цркава и манастира, попаљена села и урбане средине, претучено и малтретирано више од 900, а протерано око 4.000 Срба. 

УНС и ДНКиМ подсећају да су све међународне организације осудиле овакво извештавање РТК, и да је тада Јавни сервис Косова добио 100.000 евра да унапреди своје уређивачке капацитете. 

Вест која је јуче објављена на РТК је у великој мери преписана вест од пре 20 година и са собом носи не само ризик од трагичних последица за цео простор, него и очигледан покушај историјске ревизије овог догађаја. 

У јучерашњој информацији не наводи се чије су куће и чији верски објекти паљени, али се наглашава неистина да су „Срби узвратили тако што су то урадили и тамошњим албанским кућама“.

УНС и ДНКиМ истичу да су у овој информацији прекршене све професионалне норме и захтевају хитну реакцију локалних регулаторних тела и међународних организација јер се оваквим извештавањем директно угрожава безбедност читаве заједнице и подстичу, охрабрују и аболирају починиоци једног од најтрагичнијих догађаја наше савремене историје.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси