Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  „Бели божур“ Дому културе Грачаница, „Црни“ Аљбину Kуртију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

22. 11. 2023.

Аутор: Ј. Марковић

„Бели божур“ Дому културе Грачаница, „Црни“ Аљбину Kуртију

Признање „Бели божур“ за најбољу сарадњу са медијима, по одлуци новинара, чланова огранка Удружења новинара Србије на Kосову, Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ), ове године припало је Дому културе Грачаница.

„Црни божур“ за најлошију сарадњу са новинарима и ове године припало је премијеру Косова Аљбину Kуртију.

Термин уручења награда биће накнадно објављен.

Новинари, чланови УНС-а на Kосову гласали су онлајн, а ове године је у конкуренцији било 11 кандидата за „Бели” и седам кандидата за „Црни божур”.

За „Бели божур“ међу кандидатима нашли су се хуманитарац Арно Гујон, проф. др Небојша Арсић, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Kосовској Митровици, Верица Ћеранић, директорка НСЗ филијала Косовска Митровица.

Из здравствене сфере за „Бели божур“ ове године номиновани су др Достана Грковић из Дома здравља у Ораховцу, др Десанка Новаковић, епидемиолог Завода за јавно здравље Kосовска Митровица и директорка Дома здравља „Грачаница“ др Мирјана Димитријевић.

Међу кандидатима који су се истакли у позитивној комуникацији са медијима били су и Приватни културни центар „Акваријус“, адвокат Љубомир Пантовић, председник Грађанске иницијативе „Српски опстанак“ Александар Арсенијевић и Ветон Ељшани, заменик директора косовске полиције за регион Север.

Поред Аљбина Куртија, номинована за „Црни божур“ била је председница Косова Вјоса Османи, као и Влада Косова.

Међу кандидатима за плакету за најлошију сарадњу са новинарима поново се нашла Српска листа, а номиновани су били и представници Срба у косовској Скупштини.

Општина Северна Митровица и Општина Грачаница такође су биле номиноване за признање „Црни Божур“.

„Бели и Црни божур” УНС на Косову установио је 2014. године, са циљем да укаже на позитивне и негативне примере сарадње институција, појединаца и организација на Kосову са медијима и новинарима.

Досадашњи добитници признања „Бели божур” су Општина Грачаница (2014), Прес служба Скупштине Kосова (2015), председник Прогресивне демократске странке Ненад Рашић (2016), директор НВО Центра за мир и толеранцију Ненад Максимовић (2017), шеф Мисије ОЕБС на Kосову Јан Брату (2018) и постхумно Оливер Ивановић (2018), координатори Ресурсног центра за нестала лица Милорад Трифуновић и Бајрам Ћеркинај (2019), адвокат Дејан А. Васић (2020) и историчар Александар Гуџић (2020), директор ОШ „Миладин Митић“ у Лапљем Селу Љубиша Kараџић (2021) и председница Удружења пословних жена „Авенија” Гордана Ђорић.

Добитници плакете „Црни божур” су Општина Партеш – Пасјане (2014), Општина Штрпце (2015), заменик премијера Kосова Бранимир Стојановић (2016), Српска листа (2017. и 2018. године), Скупштина Kосова (2019), директор Kлиничко болничког центра Приштина са седиштем у Грачаници Братислав Лазић (2020), министар за заједнице и повратак и председник Српске листе Горан Ракић (2021) и премијер Косова Аљбин Курти (2022).

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси