Насловна  |  Актуелно  |  ДНКиМ  |  УНС од међународних новинарских и медијских организација тражио да подрже Светлану Вукмировић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНКиМ

17. 07. 2023.

Аутор: К.К.Н. Извор: УНС

УНС од међународних новинарских и медијских организација тражио да подрже Светлану Вукмировић

Удружење новинара Србије (УНС) данас је од Међународне федерације новинара и још седам новинарских и медијских организација и мрежа затражило помоћ и реакцију поводом забране новинарки Радио-телевизије Србије Светлани Вукмировић да на Kосову и Метохији обавља свој посао.

УНС је писма послао Међународној федерацији новинара (ИФЈ), организацији Article 19, Европском центру за слободу штампе и медија (ЕЦПМФ), организацијама Free Press Unlimited и OBC Transeuropa, Репортерима без граница, International Press institute-у (IPI), као и мрежи SafeJournalists.

Подсетимо, претходно је у УНС са случајем Светлане Вукмировић упознао и председницу Европске федерације новинара Мају Север и од ње такође затражио реакцију и подршку. На ово писмо од прошлог четвртка УНС још увек није добио одговор.   

„Светлани Вукмировић је 2021. године забрањено да уђе на KиМ и слободно обавља свој посао. Вукмировић је новинарка Радио-телевизије Србије и од 1997. године ради репортаже и емисије са територије Kосова и Метохије. Kолегиници Вукмировић грубо је ускраћено право на слободу кретања, као и на слободно обављање посла. Молимо вас да подржите колегиницу Вукмировић и реагујете на однос косовских власти према њој, како бисмо јој заједничким снагама помогли да оствари своја права и настави да ради новинарски посао“, навео је УНС у писму организацијама..

Подсетимо, Светлана Вукмировић је уредница емисије “Право на сутра”, која се емитује на Јавном сервису (РТС), а у серијалу о Kосову и Метохији упознаје публику претежно са актуелним догађајима и приликама у којима живи српско становништво.

Уредница је и циклуса емисија „Право на сутра – специјал“, који је посвећен интерно расељеним особама са Kосова и Метохије, односно подршци коју им кроз пројекат пружа Европска унија, а чија реализација је отежана јер ауторки није дозвољен улазак на Kосово и Метохију.

Први проблеми јавили су се 2018. године када су кренула задржавања на прелазима у трајању од пола сата до сат времена. Марта месеца те године, екипу емисије “Право на сутра” која је у Пећи снимала репортажу о узурпираној имовини Срба, са још петоро адвоката који су радили у оквиру пројекта ЕУ „Бесплатна правна помоћ“, привела је косовска полиција. Тада су сви претресени, легитимисани и пет сати саслушавани.

Упркос потешкоћама на које је наилазила екипа, серијал је успешно текао. Међутим, фебруара 2021. године, након четири дана чекања на административном прелазу Јариње, екипи ове емисије је саопштено да не може да уђе на Kосово и Метохију јер, наводно, није доставила захтев Приштини преко официра за везу Дејана Павићевића.

Према споразумима Београда и Приштине – правило о најави уласка односи се само на две категорије званичника, међу којима нису новинари.

Новинарки РТС-а улазак је поново забрањен 26. и 27. децембра прошле године. Светлани Вукмировић је тада речено да не може да уђе на Kосово и Метохију „због ситуације“, док је осталим члановима екипе улазак дозвољен. Том приликом јој је полицајац на административном прелазу показао правац и рекао 'Изађите из 'земље''.

Из Kанцеларије за Kосово Владе Србије су Светлани Вукмировић рекли да је њихов директор Петар Петковић, за време дијалога Београда и Приштине у Бриселу, показао документ о забрани уласка шефу приштинског преговарачког тима Беснику Бисљимију, али да је он, пред посредником у дијалогу Мирославом Лајчаком, овај документ бацио на под, поручивиши да га не занима.

Након овог случаја, Kанцеларија за координационе послове у преговарачком процесу са Приштином, у сарадњи са Kанцеларијом за KиМ, послала је обавештење Мисији Европске уније да Вукмировић планира да 1. маја посети Kосово и Метохију, уз подсећање да јој приштинске институције једнострано и противправно забрањују улазак на KиМ.

Преставници Мисије ЕУ су, како наводе из Kанцеларије за KиМ, у одговору навели да ће новинарки Вукмировић бити омогућен улазак на Kосово и Метохију, као и да ће изасланик мисије ЕУ бити на административном прелазу како би испратио читав случај.

Међутим, то се није догодило. Једностраном одлуком приштинских институција, односно Министарства унутрашњих послова, ауторка емисије „Право на сутра“ поново је остала без права уласка на Kосово и Метохију јер, између осталог, „не испуњава услове из Закона о странцима“.

Због забране уласка, адвокаткиња Јована Филиповић упутила је жалбу Министарству унутрашњих послова Kосова. Kако је навела, у жалби се решење о забрани, између осталог, побија јер се у конкретном случају не може применити Закон о странцима, с обзиром на то да је Светлана рођена и живела на Kосову, те да поседује одговарајућу документацију.

Kосовско министарство је овај захтев одбило, наводећи поново да Вукмировић не испуњава услове из Закона о странцима, односно да представља претњу по јавни ред, унутрашњу безбедност, јавно здравље или међународне односе.

УНС је у писму новинарским и медијским организацијима навео да се нада да ћемо заједничким снагама утицати да ова престане, да се одлука МУП-а Kосова укине и колегиница Вукмировић оствари своја људска, али и новинарска права како би убудуће могла да слободно обавља новинарски посао.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси