Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка о укидању ПДВ-а на ћирилична издања (2015)

29. 06. 2015.

Аутор: Басара Извор: Данас

Српство и прдарство

Шта недеља! Месец, можда и година Љиље Смајловићке. Та се дама опробане новинџијске школе чврсто држи старог, овде хиљадама пута опробаног и пробитачног правила да стотину пута поновљена лаж на крају постане истина. Једна је Смајловићка, већ смо то овде апсолвирали.

Мајсторица. Шта мајсторица. Геније дилетантски одглумљеног (али вазда пробитачног) самосажаљења и скретања с теме. Шта друго рећи о самосажаљивом тону најновијег Смајловићкиног просеравачког уратка насловљеног  „Платићу ову колумну!“

Мислите ли ви да у подугачком Љиљином тексту следи објашњење коме ће то Смајловићка „платити“ колумну или  не дај Боже  ко ли би се то дрзнуо да турбоновинџики испостави рачун за гомилу све теже сваривих небулоза.

Колико се ја разумем у новинжијска посла, пре ће бити да ће ту колумну Љиљи Марлен наплатити од матичне куће. Али то је, да кажемо, сасвим у складу са добрим пословним обичајима.

Тако, узмимо пример, функционишемо и „Данас“ и моја маленкост. Ја пишем колумне, а „Данас“  у границама својих скромних могућности  плаћа хонораре.

И Бог би нас све веселио да Смајловићка не држи да би хонорари требало само њој да буду уплаћивани, а да је остатак новиџијске популације у обавези или да ћути или да аминује дамина све неподношљивија просеравања.

Сећамо се ваљда око чега је почела ова отужна полемика. Око кретенскопатриотске акције ослобађања ћириличних новина од ПДВа!

Хајде да овако поставимо ствари: без обзира шта ми мислили о њима, новинчине сербске послују по Србијиним законима. Имају нека права, али и неке обавезе. Једна од тих обавеза је плаћање порезе. Од те непријатне, али у суштини корисне обавезе нико није изузет. И не би требало да буде.

Ево, рецимо, пре неку годину ми умрла блаженопочивша родитељка и оставила једином наследнику, мојој небогатој маленкости, нешто мало имовине.

Српска пореска служба ми је  иако се ја ни од кога не кријем  ушла у траг  пазите сад ово  преко ћеркиног Фејсбука. Учинило ми се то противзаконитим, љигавим, бедним, али шта сам ја урадио, упркос томе што су та оставинска решења била одштампана званичним српским писмом, ћирилицом.

Јесам ли тражио ослобађање од пореза? Ма јок. У две три рате исплатио држави Србији неких хиљаду и двеста евра, суму једва мало мању од „оставинске масе“. И заборавио на целу ствар. Јер бих, да нисам поступио како Бог и закони заповедају, завршио (сасвим оправдано) у мардељу. Јесте хиљаду и двеста евра лепа сума, али је хиљаду и двеста дана на робији врло јебена ствар.

Знате ваљда на шта мислим, Танка 'рана, дуги дани и прочаја.

Па се све нешто питам, зашто би Смајловићка и њен таблоид били изузети од те грађанске обавезе.

Смајловићка сматра да би то било баш богоугодно зато што се она  на ћирилици  „бори“ против једног, све подржавајући други империјализам, и не да реч да се каже на непријатне ствари из наше (релативно) ближе прошлости.

Кад је већ тако, мораћу да прибегнем Смајловићкиној поетици. Ако то вишевековно пискарало узима себи право да маторог човека, српског писца, чије су књиге преведене (и читане) на више језика него што глодурка зна да постоје, назове „мукицом“, мукица ће себи дати за право да глодурку назове босанском прдаром. Тачка.

 

 

Коментари (6)

Остави коментар
уто

30.06.

2015.

Goran Marić [нерегистровани] у 13:39

Panović

Kad nije u stanju Basara da oceni i proceni šta je za novine to je bio dužan gospodin Panović. On bi trebalo da se stidi njegove sramote i da se u ime redakcije izvini gospođi Smajilović. Ili mu je doro došlo: "što pametan misli, budala govori". Ovo nije samo Basarina kosmička bruka, već odraz u ogledalu "Druge Srbije" kojoj nabeđeni "pisac" pripada. To je taj demokratski odnos prema neistomišljenicima, tolerancija i uvažavanje tuđih stavova, dijaloška kultura i poštovanje evropskih klasičnih, etičkih i humanih vrednosti. Nazdravlje!

Одговори
уто

30.06.

2015.

Živojin Cvetković [нерегистровани] у 13:31

LJUDI MOJI

Za ime Boga,ne grešite dušu svoju! Ne krivite ga i ne osuđujte! Zar ne vidite! Tako jadnom i čemernom potrebna mu je,u stvari,hitno - hitna pomoć.
PS: Ako sumnjate,ili mislite da preterujem u ovome što zaključih,pogledajte i zadnju emisiju "24 minuta sa Zoranom Kesićem". I videćete koliko je tom čoveku,zaista, neophodna hitna pomoć.

Одговори
уто

30.06.

2015.

Gorčilo Stanojević [нерегистровани] у 00:23

Mućak

Niko nije u stanju bolje da portretiše Basaru od Basare. Uspeo autoportret, tekst - MUĆAK pripadajuće arome, bolesno fiksiran, totalno opsednut Smajlovićkom uspešnom i uvažavanom novinarkom, autorom suvislih i čitanih tekstova za razliku od polupismenih, bljutavih kolumni nabeđenog "pisca" i novinarskog šegrta šićardžije Basare. Maligna verzija Mihaila Bakunjina, mrzac svega rodoljubivog, lepog, pozitivnog i što neko reče: "Najtoplije što je iz njega izašlo, bilo je govno".

Одговори
пон

29.06.

2015.

posmatrač [нерегистровани] у 21:13

užička posla

Panoviću, Panoviću, skupo će te koštati zemljačka popustljivost. Užička posla. Nedžentlmenski, porazni tekst.

Одговори
пон

29.06.

2015.

Касиус Клеј [нерегистровани] у 18:59

Данс би требало укинути "Данас"

Моја покојна бака, Бог душу да јој прости, у мојој Старој Хрецеговини, знала је рећи, када се неко понашао вулгарно као овај српски писац (да, да СРПСКИ и то како каже "да су му књиге преведене на више језика"): "Стиди се од гузице". Мене сада занима лист "Данас". Да ли се у том листи, након што објављују ове баналности, било ко застиди. Ето, ја вам господо у "Данасу" поручујем да се стидите од гузице. Шта, љутите се. Нема човека који не би умео да пише као овај несрећник, који нема ни жену ни сестру, ни пријатељицу, ни комшиницу. Он једноставно мрзи женски род. Овако писати о једној жени, назвати је "босанском прдаром", није само његов пад, већ пад свих нас. Сви смо морално посрнули када ово толеришемо. И поново порука листу "Данас": Стидите се, срам вас било што објављујете овакве свињарије. Ма у оивој унесрећној земљи потребна је једна добра диктатура, јер како се и на који начин решити ових интелектуалних разбојника. "Српство и прдарство" је наслов ове свињарије. Добро уредниче "Данаса", да ли стварно мислиш да је објављивање оваквог текста, слобода штампе. Није, уредниче "Данаса", слобода штамнпе за примитивце и интелектуалне барабе. Стидеће се поколења за све ово што се догађа у Србији.

Одговори
пон

29.06.

2015.

dragiša [нерегистровани] у 17:21

MAMURLUK BASARE

Šta je moguće očekivati od osobe koja se najbolje snalazi kada je za stolom sa kockastim čaršavom i ...,ah, stalnim mamurlukom. Kaže, srpski pisac,hajd molim vas,pa zašto mu je onda strana ćirilica?! Vredja li vredja po nacionalnoj osnovi,sramota, ti Basara pljuješ i kompromituje[š prave Srbe. Oni to čime, miklada po nacionalnoj osnovi.Zato si ti pijani smrdljivko , čiji je tekst nemoguće shvatiti i razumeti, nešto čega bi se užički kraj trebalo da stidi,kao i cela Srbija.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси