Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Преписка о укидању ПДВ-а на ћирилична издања (2015)

25. 06. 2015.

Аутор: Драгољуб Дража Петровић Извор: Данас

Смајли за Љиљу

Ваљда ни покојни Ћирило и Методије нису били толико опседнути својом просветитељском улогом као ових дана Љиљана Смајловић - Ћирило и Ратко Дмитровић - Методије.

Још откад је својевремено сопствени часопис Аргумент штампао на латиници, примећивало са да је Ратко Дмитровић осведочени борац за ћирилицу. И њему се нема шта приговорити, јербо је човек од принципа.

Увек насмејана Љиља, чији би чланци требало да се штампају на мешавини ћирилице и смајлија, а потписују као Ћирилица Смајловић, међутим, написала је текст „И догодине на ћирилици“, желећи ваљда да парафразира оно „догодине у Призрену“, и јасно стави до знања да ће Политика и 2016. бити штампана на ћирилици, у инат Пореској управи.

А за Призрен ћемо још да видимо, кад се премијер врне из Брисела. Добар наслов за тај текст био би „Видимо се и догодине на ћирилици“. Мада би због култне Политикине рубрике која, сем ћирилице, представља обележје најстаријег дневног листа на Балкану, то писаније могло да се наслови и као „Видимо се у читуљи“. Или „И догодине у читуљи“, јер знам прегршт људи који Политику не читају ни због ћирилице, ни због Љиље Смајловић, већ само због читуља.

Неки су тој страсти за праћењем читуља на једвите јаде одолевали само у оних десетак година када сте читајући Политику могли да доживите инфаркт, па да и сами завршите на популарном пензионерском Фејсбуку, на предзадњим странама најстаријег балканског дневника за младе свих узраста.

Љиља сматра да сви који пишу о иницијативи да се Политика & Новости ослободе ПДВ-а јербо се штампају на ћирилици представљају латиничну конкуренцију.

Ни не помишља да је, рецимо, та иницијатива глупа & бесмислена. И нема везе са конкуренцијом. Па се у ћириличном заносу сетила да је Политика остала без зграде у време Милошевића, док су неки други у то време од страних донација купили пословне просторе на Врачару. Ваљда мисли на власнике Храма Светог Саве.

Тај Љиљин корпоративни дух је очекиван - двапут је „без тендера“ вертикално постављана за главну уредницу Политике - али откуд потреба да се, ето тако, брани Хаџи Струја и та импозантна зграда са које још нису скинули флеке од свежих јаја.

Или је можда идеја да се ослободе пореза на додату вредност и сви дневници који су у историји имали генералне директоре и главне уреднике са обављеним хаџилуком. И то му дође некаква битка за очување традиције, јер какав је то главни уредник без посете Зиду плача. Или да се ослободе пореза сви дневни листови који су у историји објављивали уља на платну Уроша Предића као аутентичне фотографије са босанског ратишта. Јербо је то борба за очување националне културе и сликарства. Или да се ослободе пореза сви дневни листови који су објављивали медицинске досијее чланова Отпора. Чиме су допринели здрављу нације.

Љиља Смајловић, наравно, са свим овим случајевима никакве везе нема, али зашто се толико труди да их стекне? Срби, зна то Љиља, неће изгубити идентитет због дефицита штампе на ћирилици, него зато што, већински, не читају ништа што је озбиљније од сировинског састава са етикете на тегли ајвара.

И какав је смисао борити се за ослобађање од пореза због ћирилице у земљи где је отежавајућа околност ако знаш да напишеш нешто што је шармантније од кривичне пријаве, дуже од телеграма и узбудљивије од сентенци Тијане Ајфон.

У земљи где лопови обију библиотеку, али не украду ниједну књигу, већ покварени решо и помаду за руке. Смајли за Љиљу!

 

Коментари (4)

Остави коментар
нед

28.06.

2015.

anonymous Миле Јаснић [нерегистровани] у 07:13

Костретна врећа

Онај који је написао овај текст није показао никакву вештину умног писања, али је зато себе представио као врсног мајстора за плетење костретне вреће. Нажалост, као такав мајстор, у ту врећу није имао шта да стави осим свог отпада - и самог себе.

Одговори
суб

27.06.

2015.

Mima [нерегистровани] у 20:26

Papazjanija

Auuuuu!

Koliko mi je samo žao što sam ovo pročitala!
Draža Petrović je bio moj omiljeni lik.
Posle ove papazjanije, ne znam šta bih rekla, osim da sam razočarana.
Pomalo me je i strah.
Sve je manje ljudi koji misle.
Verovala sam da je Draža Petrović jedan od njih.
Nažalost, posle ovog teksta, vidim da nije.
Osim ako mu nešto nije bilo dobro dok je ovo pisao. Ali, mnogo mu nije bilo dobro.

Одговори
суб

27.06.

2015.

dragiša petrović [нерегистровани] у 10:22

SREDITE MISLI...

Kolega Petroviću,odavno nisam pročitao nekakav,hajd tako da nazovem, tekst napisan "s brda, s dola",pokidanih misli,nepovezan, rečju - šta je "pesnik" hteo da kaže...Sem da direktno vredja,pljuje,omalovažava,pa čak i da unosi dozu lične mržnje prema drugim narodima i nacijama.Oslovljavam Vas sa kolega,ja sam 40 godina u profesionalnom novinarstvu ,Vi ne znam koliko ,ali način na koji pišete ne govori o Vama kao pravom profesionalnom novinaru, već, izvinite , o nekom koji se bavi cirkusijadom.To što dvoje glavnih urednika novina koji štite državne i nacionalne interese i srpsko pismo koje je obeležje identiteta nazivate tako kako ih imenujete u svom "klovnovskom" pisaniju ,govori o Vama...Pokušaji da nastupate sa neke pozicije veličine, baca vas na zemlju, kolega,ako se uopšte tako možemo oslovljavati.Pitao bih Vas: da li je u Fransuskoj donet zakon o zaštiti jezika i pisma? Jeste.Kako Nemci štite svoj jezik i pismo,raspitajte se. E,oni mogu, to Vama ne smeta,ali to ne može Srbija, ne može najstariji i najugledniji list u ovom delu Evrope "Politika",ne mogu "Novosti" jer se zaboga previše bave Srbijom i srpskim narodom! Zaboravili ste da kada jedan narod izgubi svoje pismo i jezik on prestaje da postoji.Zato ne vredjajte ni Ljilju Smajlović(ona je dama,i ekstra novinar),ni Ratka Dmitrovića,on je u najtežim trenucima za ovu zemlju i za srpstvo pokazao kako je to raditi u sredini gde se gubila glava.No, nisam njihov zastupnik,ali me užasno nervira taj Vaš kafanski duh i mišljenje da samo vrede i najviše znaju oni iz kruga dvojke.Zato se potpisujem punim imenom i prezimenom:
Dragiša Petrović,dugogodišnji novinar Radio Beograda 1,višegodišnji dopisnik Radio Sarajeva,Oslobodjenja,Dana...i još nekih novina i radio-televizijskih kuća.

Одговори
суб

27.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 00:49

А КАКО СЕ ПОТПИСУЈЕ Д.Д.П. ?

Било шта да се догоди са ћирилицом и латиницом, Д.Д.П. ће се и надаље потписивати у "Данасу". У "Политици", изгледа, неће моћи. Не иде то баш тако и није довољно да је неко тако критичан према другима, а препун малочиме доказане сопствене величине и величине фирме у којој ради. Мора да је ослушнуо "глас споља", који му говори да је најбољи и да настави још жешће. То што су конструкције све невероватније и неповезаније, тим боље. То га чини већим и јачим. Ма шта је "Политика" за њега? За њега је неки од "Тајмсова"! Може и њујоршки!
А како би се тамо потписивао Д.Д.П.?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси