Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  Представници ДНВ-УНС посетили гроб Светозара Марковића Тозе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

09. 02. 2024.

Извор: ДНВ-УНС

Представници ДНВ-УНС посетили гроб Светозара Марковића Тозе

a Представници Друштва новинара Војводине (ДНВ-УНС), огранка Удружења новинара Србије, посетили су данас место где почивају посмртни остаци новинара и народног хероја Светозара Марковића Тозе на Новом гробљу у Новом Саду. Њега су фашистички окупатори након мучења убили 9. фебруара 1943. године.

Светозар Марковић Тоза био је покретач и уредник бројних листова у Војводини. Последњи лист који је покренуо је "Слободна Војводина", данашњи „Дневник“ којем је седиште у Новом Саду.

„Светозар Марковић Тоза један је од најсветлијих примера антифашистичког отпора у Другом светском рату на нашим просторима. Он није штедео свој живот у борби за слободу коју и ми данас баштинимо“, рекао је председник ДНВ-УНС Предраг Рава. 

Он је навео да су се новинари окупили код спомен-обележја „како би одали почаст њему као новинару и уреднику, који је писао, штампао и дистрибуирао новине, илегално, у време када се једва могла сачувати глава на раменима“.

„Он је заједно са својим саборцима, од којих су многи мучени и убијени, па тако и сам Тоза, крчио пут истини. Тоза је 1943. године ухваћен и мучен како би одао важне инфомације и имена. Издржао је све то, али је на крају обешен, на данашњи дан, пре 81. годину“, подсетио је Рава.

Како је објаснио, Тозини посмртни остаци су првобитно сахрањени на Алмашком гробљу, а потом пренесени на Ново гробље у Новом Саду.

„Сведоци смо да се већ неколико деценија прави одређени отклон од антифашистичке традиције и то баш у време када је у новинарству потребно више храбрости. Због тога је важно да сачувамо сећање на Тозу као одређени светионик који није правио компромис. Овај 9. фебруар симболично ћемо чувати и покушаћемо да ишчупамо из заборава све оно што је слободарски дух у новинарству“, рекао је Рава.

ДНВ-УНС је пре неколико месеци објавио документарни филм "Слова од барута" који говори о Тозином тридесетогодишњем животу и страдању, његовом херојству и утицају на касније генерације.

Филм "Слова од барута" биће вечерас, на 81. годишњицу убиства Светозара Марковића Тозе, емитован на Првом програму Радио-телевизије Војводине са почетком у 21 сат.

Филм можете погледати и у наставку.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси