Насловна  |  Актуелно  |  ДНВ-УНС  |  Истраживање међу младима: Највише насиља у ријалитијима и информативном програму
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ДНВ-УНС

13. 10. 2022.

Аутор: Предраг Рава Извор: УНС-ДНВ

Истраживање међу младима: Највише насиља у ријалитијима и информативном програму

"Не могу новинари сами, потребна је шира друштвена акција. Ово се тиче свих нас", рекла је Невена Вртулек, новинарка РТВ-а, на радионици "Улога медија у заштити младих од ризичног понашања на интернету" коју је у Новом Саду одржало Удружење новинара Србије са својим огранком Друштвом новинара Војводине (УНС-ДНВ).

 

Вртулек се након личне трагедије посветила борби за децу која трпе вршњачко насиље, а иницијаторка је и закона за рано обавештавање родитеља "Саша алерт" који упозорава на појаву нових дрога на тржишту.

Она је истакла да се насиље међу децом често прикрива или означава као ,,пубертетски несташлук”.

Подсетила је и на одговорност коју има уредник, те да је и он заједно са својим новинарима дужан да поштује и штити права и достојанство младих и оних о којима се пише и да поштује правило претпоставке невиности.

Катарина Штерлеман, психолошкиња у Пољопривредној школи са домом ученика у Футогу спровела је ове године у тој школи истраживање о повезаности насиља у медијима и агресивности код младих. Резултати говоре да 70 одсто испитаника прати вести на интернету и то највише забавни, филмски, спортски, а најмање научни програм. Ученици се слажу да је највише насиља у информативном и ријалити програму.

Упитани су и како се осећају када виде насиље, те је 55 одсто њих рекло да су тада узнемирени, 23 одсто узбуђени, 22 одсто равнодушни.

Важан је и податак да 21 одсто ученика каже да је било изложено насиљу на друштвеним мрежама, а исто толико је било насилно према другима. Забрињава податак да је 11 одсто ученика свесно нанело штету другима, а само 3 одсто се кајало.

Скоро половина испитаника мисли да је новинарско извештавање необјективно, а 84 одсто њих мисли да новинари не могу да допринесу  превенцији насиља.



Штерлеман је закључила да друштво често толерише агресивно понашање и не реагује довољно, а психолошки облици насиља проузроковани ризичним понашанем на интернету тешко се препознају и ретко пријављују.

Марион Даутри, новинарка агенције Франс Прес представила је алате који могу да послуже у борби против манипулације у медијима. Појаснила је која је улога алгоритама у разоткривању фото-видео монтаже, односно нетачних информација које могу да код гледалаца проузрокују агресију, стрес, анксиозност и друштвене проблеме уопште.

Даутри је навела и примере “анонимних” портала који користе кликбејт како би замаскирали нечију објаву и представили је као своју. Упозорила је на то да новинари ретко проверавају тврдње које се представљају као чињенице и да се све чешће закључци доносе само на основу прочитаног наслова.

---------------------------------------------------
Радионица је суфинансирана од стране Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси