Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Акција УНС-а и Курира за израду статуа херојима

06. 05. 2016.

Аутор: Јелена С. Спасић Извор: Курир

Хероје нисмо заборавили

Дневне новине Курир и Александар Родић лично свесни су значаја чувања славне српске традиције и идентитета.

Курир акцијом „Израдимо статуе херојима Албанске голготе на острву Видо“, коју спроводи у сарадњи са Удружењем новинара Србије (УНС), помаже завршетку маузолеја на Виду, а донацијом од 200.000 динара жели да допринесе што бржој реализацији пројекта.

- Желимо свесрдно да помогнемо да сачувамо сећање на тешке и славне дане српске историје. Сматрам људском и моралном дужношћу да се завршетком спомен-костурнице на „острву смрти“ одужимо нашим прецима, јунацима из Првог светског рата, који су се пролазећи кроз голготу и ужасна страдања борили до краја часно и свим срцем за Србију и нас, њихова поколења.

Дугујемо им све - што постојимо, што имамо своју државу - мајку Србију, а најмање што можемо да урадимо јесте да гајимо сећања на њих, наше деде и прадеде српске јунаке - рекао је Александар Родић.

Он је нагласио да је Куриру и њему лично велика част што су део овог пројекта, чија је реализација управо у години у којој се обележава век од искрцавања српске војске, државе и избеглица на грчко острво Крф.

- Израдом бронзаних статуа српских ратника, према оригиналном пројекту чувеног архитекте Николаја Краснова, који га је урадио још 1938. године, маузолеј на Виду ће коначно добити пун облик и бити заокружена целина, која ће целом свету казивати о славним данима српске историје. И управо зато велика нам је част што је Курир део овог значајног пројекта - закључио је Александар Родић.

Све јавно

Транспарентно

Курир ће једном недељно објављивати све донације (име донатора и износ) на свом сајту, као и све исплате, што ће преузимати са сајта УНС, који ће, као организатор пројекта, редовно објављивати све уплате и исплате на www.uns.org.rs. 

Све сугестије и коментаре можете послати на имејл-адресу наше редакције akcijavido@kurir-info.rs.

Како донирати новац

Рачуни за уплату донација отворени су у UniCredit банци,

и то динарски 
170-0030003646031-73

девизни 
РС35170003000364603076

Прималац:
Удружење новинара Србије
Ресавска 28
Београд

Сврха плаћања: донација за израду бронзаних статуа за маузолеј на острву Видо

Курјаци растрзали мртве Србе

Путем се већ сретају они који су малаксали, који су клонули, па напустили своје друштво и остали крај пута. Сретају се већ и самртници које је глад и мраз савладао и који су се крај друма повукли и предали лаганој смрти која их већ грчевито грли.

Сретају се већ и мртви који су ту остали јуче и прекјуче и чије је тело већ снег завејао, а у снегу се обележио траг курјака који су намирисали лешину, обишли је па ће ноћас, кад планина буде пуста и мирна, доћи да је растргну. Што дубље у планину, то је појава све чешћа; мртви људи и мртви коњи све чешће ките стазе, тако да кланци, кроз које бегунци ходе, већ почињу личити на костурнице“, написао је у својој књизи „Деветсто петнаеста - трагедија једног народа“ славни комедиограф Бранислав Нушић, који је прешао Албанију и искрцао се на Крф.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси