Насловна  |  О нама
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

О нама

УДРУЖЕЊЕ НОВИНАРА СРБИЈЕ (УНС) је највећа и најзначајнија асоцијација професионалних новинара у Србији и пуноправни члан Међународне федерације новинара (ИФЈ).

Основано је 21. децембра 1881. године као Српско новинарско друштво и једно је од најстаријих професионалних новинарских удружења у свету. Данас има више од 6000 чланова и од свог настанка континуирано ради.

У саставу УНС-а су Друштво новинара Војводине, са седиштем у Новом Саду и Друштво новинара Косова и Метохије, са седиштем у Приштини (привремено измештеним у Грачаницу). Канцеларије удружења налазе се у Новом Саду, Приштини (Грачаница) и Сремској Митровици.

Маја 2010. године УНС покреће властити Прес центар (Улица Кнез Михаилова 6/III).

Органи УНС-а су Председник, Скупштина, Управа, Извршни одбор, Надзорни одбор, Суд части, Одбор за статутарна питања.

Циљеви удружења су били и остали:

- унапређење српског новинарства
- одбрана слободе мисли и изражавања
- заштита новинара и интереса професије
- јачање новинарске солидарности и помоћ угроженим колегама

Важан део активности УНС-а односи се на образовање.

Новинарска школа основана је 1997. године и намењена је почетницима који желе да се професионално баве новинарством.

Школа веб новинарства основана је 2008. године и прва је те врсте у региону.

УНС је покренуо 2012. године Школу видео новинарства, а организује и велики број семинара, предавања и курсева страних језика.

УНС се бави и издавачком делатношћу, а најобимнијих издавачки пројекат досад покренут  је израда Енциклопедије српског новинарства.

Једна од значајнијих акција УНС-а била је "Изградимо Авалски торањ", покренута 2003. године у сарадњи са Радио-телевизијом Србије. За ову акцију Удружење новинара Србије је 2010. године добило Награду градоначелника града Београда за изузетност због дугогодишњег рада и трајног доприноса развоју града Београда.

УНС је организатор новинарских акција које имају међународни карактер.

Захваљујући УНС-у у Србији се од 2002. године одржава акција Пет минута громогласне тишине, установљена поводом 3. маја Светског дана слободе штампе и манифестација Одбранимо новинарство која се организује 5. новембра сваке године.
 
УНС је у тежњи да развија солидарност и пружи помоћ новинарима и њиховим породицама, 1969. обновио Фонд солидарности, који као самостална организација у оквиру Удружења окупља све новинаре било да су чланови УНС-а или НУНС-а, као и слободне и независне новинаре, новинаре пензионере и ветеране.

Развијајући новинарску солидарност у складу са наглим друштвеним променама, Управа Удружења новинара Србије одлучила је 2. јуна 2004. године да формира потпорни Фонд Добрица Кузмић, ради пружања различитих видова помоћи, на коју право полажу сви чланови Удружења. Кроз ова два фонда до сада је исплаћена новчана помоћ од око 25 милиона динара.

УНС додељује девет награда, међу којима су Награда за животно дело,Златна повеља (за дугогодишњи рад и активности у УНС-у) и Специјална повеља (за нарочите професионалне успехе и развој новинарства без граница).

На иницијативу УНС-а, који снажно подржава акције за остваривање синдикалних права новинара, 2003. године је основан Синдикат новинара Србије.

 

Саопштења Акције Конкурси