Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Ветерани обележавају пола века Студија Б
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

01. 04. 2020.

Аутор: С. Радичевић Извор: УНС

Ветерани обележавају пола века Студија Б

Пре тачно пола века, на данашњи дан, 1. априла 1970. године, у 13 часова зачула се прва уводна шпица са мале, градске радио-станице - Студија Б. „Седам ентузијаста са визијом“ су у гарсоњери у згради листа „Борба“ започели нову епоху у радио-новинарству.

У годинама које су уследиле, Студио Б је растао заједно са својим суграђанима, залазио им у домове и уз срдачан поздрав их испраћао на посао.   

„Ми смо те 1970. почели од нуле“, каже за УНС један од оснивача Студија Б Петар Пеца Марш и истиче да су убрзо постигли велики успех. Већ крајем '70-их година Студио Б био је слушан у скоро свакој београдској кући.

„Ако је просечна породица четворочлана, ми смо били њен пети члан. Студио Б био је део сваке београдске породице“, поносно наглашава Пеца Марш, један од организатора онлајн прославе јубилеја која већ увелико траје на Фејсбук страници Стари добри студио Б.

Од 2013. године, „ветерани“ Студија Б годишњицу оснивања обележавају самостално у просторијама Удружења новинара Србије. На Фејсбук страници „Стари добри Студио Б“, основаној ради очувања успомене на некадашњи програм и састав ове култне радио-станице, објавили су да ће прослава јубилеја Студија Б ове године, због ванредног стања, бити обележена на другачији начин.

Стара гарда прогласила је период од 20. марта до 20. априла „месецом старог доброг Студија Б“. Свакодневно ће фотографијама, причама и снимцима оживљавати успомене на период када је Студио Б постајао симбол Београда.

 

„Необична „прослава“ годишњице због ситуације са коронавирусом је и прилика да се, уз разгледање пожутелих фотографија и преслушавања инсерата сачуваних џинглова и емисија, покуша препознавање ликова и гласова оних који су стварали историју Студија Б и ода дужно поштовање онима којих више нема“, пише на страници „Стари добри Студио Б“.

Данас ће тачно у 13 часова на својој Фејсбук страници емитовати препознатљиву уводну шпицу за све који су стварали, слушали и волели Студио Б.

 

Коментари (6)

Остави коментар
сре

21.12.

2022.

anonymous Šeki i Capa [нерегистровани] у 00:10

Bob Marley

Kako se zvala voditeljka kultne emisije na Studiu B “ Igla naša , ploča vaša ?

Одговори
сре

21.12.

2022.

anonymous Šeki i Capa [нерегистровани] у 00:08

Re: Bob Marley

Negde krajem sedamdesetih sam sa Capom bio gost u Studiu B gde smo doneli desetak fantastičnih LP ploča Rege muzike koje smo puštali u okviru emisije “Igla naša , ploča vaša “ Živo me zanima simpatične voditeljke te emisije ? Lep pozdrav svima !

Одговори
уто

12.01.

2021.

mr. Dušan Marković, dipl. el. inž. [нерегистровани] у 23:03

Re: DDM

DDM je Dr. Dragan Marković. Dakle, nije "propušten" kako vi kažete. I ne zamera vam se.

Одговори
уто

12.01.

2021.

mr. Dušan Marković, dipl.el.inž. [нерегистровани] у 22:58

Tužna sudbina StudijaB

Nakon skoro 47 godina rada Studija B sa vrha palate Beograd, i u svojoj 51. godini postojanja, Studio B se seli u hangare u Cara Dušana u Zemunu. Koliko god da je simbol Beograda bila Beograđanka, isto toliko je bio i Studio B sa njenog vrha. Dobija se utisak da Grad Beograd nije pokazao interes da Studio B ostane tu gde je sada.
Studio B je bio velika škola i rasadnik vrsnih novinara i voditelja koji su od kojih su neki za života postali legende. Svoju radijsku ekspanziju je imao tokom 70.ih a televizijsku tokom 90.ih godina i kao takav, ostavio je neizbrisivog traga u srcima beograđana.
On ovo nije zaslužio. Zaista žalosno.

Одговори
чет

02.04.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 13:28

Re:

Dragi anonimni, mi veterani smo zahvalni i na ovoj pažnji - inače, postoji NAŠ PROZOR U ISTORIJU na FCB stranici STARI DOBRI STUDIO B, na kojoj su brojni detalji iz perioda do 1991. sa posebnim akcentom na osnivače i DDM-a, i Borjana Kostića, i Dragana Jelića, i Duška Radovića, i Djoku Vješticu, i Acu Kostića, i Slobu Konjovića, i Zorana Modlija... i na mnoge voditelje, novinare, producente...slušaoce koji se javljaju sa snimcima.... Veterani su i izdali proglas ukome traže da ono što sada nosi ovo ime, isto promeni i vrati ga Beograđanima. Uzgred, naš UNS je bio zamoljen da najavi zajedničko gledanje video priloga na pomenutoj stranici, u kojima je upravo ono što je i srž Vaše primedbe. POgledajte, priključite nam se u Grupi Stari dobri... vaša sećanja će biti dragocena za istoriju koja se obično zaboravlja. Takođe Vas obaveštavam da je jedna od naših najboljih voditeljki, Brana Milunov, od svojih i zajedničkih uspomena pripremila knjigu, za koju nismo našli izdavača, ali postoji mogućnost da bude objavljena u obliku feljtona u jednom dnevnom listu (od 20. marta). Srdačno Vas pozdravljam. PPM

Одговори
сре

01.04.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 16:39

Nije OK

StuduoB je igrao,mislim na radio,vro znacajnu ulogu u Beogradu i na mestu je da se na sajtu UNS pojavi takav tekst. Na žalost, autor se nije “proslavio”propustajuci niz važnih detalja.Pre svega ne spominje stvarnog osnivaca Dragana Markovica, novinara koji je imao punu podršku BORBE kao glavne drzavne novine. Zbog toga je i dan danas u imenu ono B. sa njim su dosli i poletarci Borbe Djoko Vjestica, Aca Kostić i drugi, a onda i direktor legenda novinarska Slobodan Glumac. Nisam hroničar, ali bih mogao još dosta relevantnih dokaza da priložim kako su entuzijasti iz ničega napravili vehliko novinarsko radio čudo u gl.gradu tadašnje Jugoslavije i šire.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси