Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Награда „Светосавски печат“ књизи „Седма сила без крила“ Милорада Додеровића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

04. 03. 2020.

Извор: УНС

Награда новинару Милораду Додеровићу на 16. Светосавском сајму књига у Нишу

Награда „Светосавски печат“ књизи „Седма сила без крила“ Милорада Додеровића

Награда „Светосавски печат“ за посебну књигу као ауторски и издавачки допринос додељена је књизи „Седма сила без крила“ нишког новинара и члана Управе УНС-а Милорада Додеровића на традиционалном 16. Светосавском сајму књига у Нишу.

У образложењу награде трочланог жирија, којим је председавао књижевник Велибор Петковић, а чинили су га и Александар Благојевић и Дејан Костић, између осталог је наведено:

„Живот посвећен новинарству, у којем је професионално четири деценије, Додеровић је преточио у драгоцену књигу чији поднаслов ’Мојих првих 40’ аутоиронично потврђује да новинари никада не иду у пензију, већ настављају да пишу и говоре ’до последњег даха’. Са укупно 72 записа, прича из новинарског живота, аутор је успео да превлада медијску максиму да ’новинарска слава траје само 24 сата’, забележивши приручник за сећање старијима и учења професионалног приступа млађим журналистима. Тиме је отргао од заборава не само детаље из своје богате новинарске биографије, него је дао и значајан допринос хроници Ниша, града кроз који вековима протичу Нишава и историја...“

Захваљујући се на награди Додеровић је рекао да му је она и подстрек да вероватно током године уради допуњено издање „Седме силе без крила“, а онда је поновио и две поруке које је изрекао и на посебној сајамској промоцији.

„Новинарима, политичарима и свима који једино наступају преко медија и све присутнијих друштвених мрежа поручио бих да јесте велика ствар писати и говорити слободно, али да је својеврсна злоупотреба слободе ако не говорите истинито и одговорно. Све друго је хајдпарковска слобода и отровна манипулација јавношћу, или је пристајање на слуганство овима или онима, што често води у кршење новинарског Кодекса. А што се тиче новинара, парафразирао бих уваженог и легендарног колегу Сашу Димитријевића, који после лаког и штетног гашења Радио Ниша, сада живи у Ослу и отуда шаље прилоге најугледнијим српским медијима. Он каже да је новинар човек који, бавећи се туђим судбинама и животима често заборави сопствени живот“, рекао је између осталог Додеровић, критикујући медије којих, осим нишког епархијског радиа, није било на свечаности доделе сајамских награда.

Иначе, новинар Додеровић је ову књигу написао поводом своја два јубилеја – 40 година професионалног новинарског рада и 25 година дописничког рада за аустралијски државни СБС радио. Књига „Седма сила без крила“ је заједничко издање „Прометеја“ и нишке Агенције „Свици“

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси