Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  У среду сећање на радио-емисију Глас Америке из друге половине 20. века
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

27. 05. 2019.

Аутор: В. Н. Извор: УНС

У среду сећање на радио-емисију Глас Америке из друге половине 20. века

Архивски снимци радио-емисије Глас Америке из фонотеке мајора Војске Краљевине Југославије Николе Косића биће представљени у среду 29. маја у 13 сати, у кино-сали Етнографског музеја (Студентски трг 13).

Тонске записе емисија вести америчке радио-станице на српскохрватском језику из периода 50-их, 60-их и 70-их година 20. века Косић је завештао новинару и члану УНС-а Драгославу Симићу и његовом Аудио фото архиву.

„Ове вести садрже информације из дугог временског периода – од рата у Вијетнаму, Камбоџи, Бурми, хладног рата до израелско-палестинског рата, као и вести о животу у комунистичком свету. Америчка политика је посебно била заинтересована за добре односе са Титом, што се из структуре вести може лако уочити“, наводи Симић у најави догађаја.

Поред приређивача Драгослава Симића, о емисији Глас Америке говориће историчари Милан Ристовић, Марко Шуица и Марко Пиштало, као и преводилац Бошко Чолак-Антић.

Према речима приређивача, Костић је снимао вести Гласа Америке током три деценије за потребе његове емисије на радију у Америци.

Ове вести на српскохрватском језику, како Симић пише, матична радио-станица Глас Америке тонски није сачувала.

Мајор Никола Косић након заробљеништва у Немачкој 1945. године, као радник у фабрици тешких машина у Милвокију, покренуо је 1952. године емисију Српски радио час која је трајала 30 година, пише Симић. Сачувану архиву својих докумената Косић је поклонио Српској академији наука и уметности у Београду.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси