Насловна  |  Бележница  |  Новинарско ћоше  |  Изашао нови број косовског часописа „Литерарни отисак“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Новинарско ћоше

14. 05. 2019.

Аутор: В. Н. Извор: УНС

Изашао нови број косовског часописа „Литерарни отисак“

Нови двоброј косовског часописа за литературу и збивања „Литерарни отисак“ посвећен је стваралаштву писаца, песника и уметника Косовског Поморавља. Главна тема једанаестог издања гњиланског часописа јесте Света новомученица Босиљка пасјанска која је проглашена светицом у мају прошле године.

Уредник „Литерарног отиска“ и члан УНС-а Ратко Стоиљковић наводи да посебно место у часопису заузима рубрика „Из старих књига и рукописа“, која доноси текстове из гњиланског краја објављене у Цариградском гласнику, српским новинама на ћирилици које су излазиле од 1895. до 1909. године у Цариграду.

„Литерарни отисак“ даје и прегледе завичајне поезије и прозе, као и кратке изводе из нових књига писаца и песника Косова и Метохије.

Овај годишњак излази од 2002. године, а према речима уредника, настао је у порти гњиланске цркве.

„Сав живот Срба и неалбанаца се одвијао у порти цркве у Гњилану. Ту су настали први покушаји описивања тадашњих дешавања, као и прве песме. Ту се направила атмосфера да све то буде овековечено на једном месту, у часопису који ће излазити једном годишње“, наводи Стоиљковић за УНС.

Иначе, часопис се дистрибуира малом броју Срба који су остали у Гњилану након мартовског погрома 2004. године, расељеним Србима и школама у Косовском Поморављу.

Издавач „Литерарног отиска“ је Српски културни клуб „СербиКа“, чије је седиште до марта 2004. године било у порти цркве у Гњилану. Издавачки одбор „СербиКе“ данас је раштркан у неколико села у околини Гњилана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси